خطر سکته در اثر مصرف داروی سرماخوردگی
این ترکیبات از یک سو باعث بهبود آبریزش بینی و از سوی دیگر باعث افزایش فشار خون میشوند.
هر روزه شکل جدیدی از داروهای ترکیب شده با استامینوفن وارد بازار میشود، این در حالیست که خطر این داروها علیرغم باور عموم غیر قابل چشم پوشی است.
این خطرات تا آنجا جدی بوده است که رویکرد سازمان غذا و داروی ایالات متحده آمریکا در جهت کاهش تولید اینگونه داروهای ترکیبی میباشد.
قرصهای سرماخوردگی؛ ظاهراً مطمئن اما باطناً غیرقابل اطمینان…
یکی از مشکلات این ترکیبات، عوارض گوارشی استامینوفن میباشد که در کنار سایر داروهایی همچون فنیل افرین، سودوافدرین و کلرفنیرامین افزایش مییابد.
اما مشکل اصلی مربوط به اجزا ضد احتقان همانند فنیل افرین و سودوافدرین میباشد. چراکه این ترکیبات از یک سو باعث بهبود آبریزش بینی و از سوی دیگر باعث افزایش فشار خون میشوند، و در صورت وجود زمینهی قبلی حتی ممکن است باعث سکتهی قلبی و مغزی نیز شوند.
در ایران قرص آکسار، آثآ یا همان قرص دو رنگ معروف، از محبوبیت بالایی برخوردار است. این قرص از ترکیب آسپیرین، کافئین و استامینوفن تشکیل شدهاست، که هر سه بشدت باعث تحریک دستگاه گوارش میشوند.
قرص سرماخوردگی یا همان ادالت کلد که ترکیبی از استامینوفن، فنیل افرین و کلرفنیرامین است، یا نووافن که از استامینوفن، کافئین و بروفن ساخته میشود. اما مثالهای دیگر نیز فراوانند؛ کلد استاپ، کلداکس، آسیفن، اگزاکلد، مگافن، رهافن نیز از این قبیل داروها هستند.
افراد دچار یبوست و همچنین افرادی که احتمال وابستگی به کدئین دارند، نیز صلاح نیست که از این داروها استفاده کنند.
مصرف بی رویه مسکن علائم بیماری را مخفی میکند. در صورت مصرف بیش از 3 روز استامینوفن و داروهای ترکیبی، و عدم بهبودی، حتما باید به پزشک مراجعه کنید. چرا که ممکن است درد، تب و یا ناخوشی شما فراتر از یک سرماخوردگی ساده باشد و تنها پزشک متخصص میتواند به طور صحیح شما را معاینه کرده و بیماریتان را تشخیص دهد.
دکتر ابوذر شفقی
داروساز