انواع مختلفی از لنزهای چشم در بازار ارائه می شوند که برای سبک های زندگی مختلف و نیازهای متفاوت، طراحی شده اند. ما در این مقاله قصد داریم تا انواع مختلف طبی و رنگی این محصول را به شما معرفی کنیم.
در این مقاله از وبسایت دکتر فارمو، در خصوص تاثیری که لنزها بر روی بینایی شما دارند و همچنین دستورالعمل هایی که شرکت های سازنده در خصوص نگهداری و تعویض این محصولات ارائه داده اند، اطلاعاتی کسب خواهید کرد. امیدوار هستیم که این معرفی به شما کمک کند تا بهترین نوع لنز چشم که با نیازها و خصوصیات سبک زندگی شما مطابق هست را به راحتی پیدا کنید.
انواع لنز چشم
لنزهای چشم دارای انواع مختلفی هستند و اگر به دنبال این هستید که لنز رنگی استفاده کنید، در ابتدا باید انواع آن را بشناسید؛ همچنین انواع لنز چشم باید زیر نظر پزشک باشد تا مشکلی برای شما رخ ندهد. همراه ما باشید تا به سراغ معرفی لنز چشم برویم. اگر به صورت کلی انواع لنز چشم را معرفی کنیم، باید گفت برخی از آنها جنبه طبی و درمانی دارند و برخی دیگر صرفاً جنبه زیبایی دارند.
1. لنز چشم نرم
لنز های نرم یکی از رایج ترین انواع لنز چشم هستند. این لنزها به آرامی بر روی قرنیه چشم قرار می گیرند و معمولا از انواع مختلف پلاستیک های نرم ساخته می شوند. شکل های مدرن تر این دسته از لنز ها، از جنس هیدروژل سیلیکون هستند و می توانند اکسیژن بیشتری را به قرنیه چشم برسانند. باز هم برای آنکه مطمئن شوید این نوع از لنزها برای شما و چشمانتان ایده آل هستند، با چشم پزشک خود مشورت کنید.
-
لنزهای رنگی
لنزهای رنگی بسیار محبوب هستند و شما می توانید برای بازگرداندن درخشش به چشمانتان از آنها استفاده کنید. معمولا از لنزهای رنگی با هدف زیبایی یا اصلاح بینایی استفاده می شود. لنزهای رنگی (چه با هدف درمانی و چه صرفا برای زیبایی) باید توسط چشم پزشکان تجویز شوند. زیرا لنز چشم به طور مستقیم بر روی ساختار ظریف چشم قرار می گیرد و بهتر است تحت هیچ شرایطی سلامتی چشمانتان را به خطر نیندازید.
2. لنز چشم سخت یا لنز طبی
لنز های سخت کمتر رایج بوده و بسیاری از آنها تحت عنوان “لنزهای سخت نفوذپذیر به گاز (RGP)” یاد می کنند. این دسته از لنزها می توانند برای افرادی که شماره چشم آنها بالا است (آستیگمات یا نزدیک بین) دید بهتری فراهم کنند. لنزهای سخت همچنین ماندگاری بیشتری نیز نسبت به لنزهای نرم دارند. استفاده از لنزهای RGP معمولا در چند روز اول دشوار است، چرا که سازگاری با ان ها اندکی زمان می برد.
-
لنز توریک
لنز چشم توریک یک نوع لنز تماسی و یکی از انواع لنز چشم طبی است که برای کسانی که با مشکلات بینایی توریک یا آستیگماتیسم روبرو هستند استفاده میشود. آستیگماتیسم یا توریسم یک مشکل بینایی است که در آن شکل ناهموار قرنیه باعث میشود نور به طور نامنظم و ناهمسان به شبکیه برسد و تصاویر مبهم و کم وضوح دیده میشوند.
این امر به ویژه در افرادی که برای اولین بار از این لنزها استفاده می کنند، بیشتر مشهود است. خصوصیات این لنزها باید به شکل دقیقی مشخص شود و بدین ترتیب، برای ساخت و استفاده از آنها به فرایند کامل تناسب سازی احتیاج است. به بیان ساده تر، هر لنز RGP باید به صورت مخصوص برای هر یک از چشم های فرد ساخته شوند. به همین دلیل است که این دسته از لنزها کمتر استفاده میشوند.
-
لنزهای چند کانونی
اکثر افراد در سنین 40 سالگی برای مطالعه یا دیدن واضح تر اجسام، به لنز های بزرگ نمایی نیاز پیدا می کنند. هر کسی ممکن است به پرسبیوپیا دچار شود، چرا که عدسی طبیعی چشم ما با افزایش سن سفت تر می شود و در نتیجه تمرکز کردن بر روی اجسام نزدیک، سخت تر می گردد. لنزهای چند کانونی به شما کمک می کنند تا عینک های مطالعه خود را کنار بگذارید و با آزادی عمل بیشتری مطالعه کنید.
-
لنزهای کروی
رایج ترین لنزهای موجود در بازار که برای تصحیح مایوپیا (نزدیک بینی) و هایپروپیا (دوربینی) طراحی شده اند، لنزهای کروی هستند. معمولا لنزهای کروی برای درمان بینایی افرادی که کمی آستیگمات هستند نیز تجویز می شوند. در صورتی که عدد CYL عینک شما 0.75 یا کمتر باشد، معمولا در نسخه ذکر نمی شود.
انواع لنز چشم بر اساس مدت استفاده
لنزهای نرم معمولا در شکل های متنوعی در بازار عرضه می شوند و به راحتی با نیازها و سبک های زندگی مختلف سازگار هستند. لنز چشم به یک برنامه تعویض مناسب و روتین نگهداری منظم احتیاج دارد. به همین دلیل است که لنزها به صورت روزانه، هفتگی، دو هفته ای، ماهانه و طولانی مدت به بازار عرضه می شوند و شما می توانید با توجه به نیاز خود، بهترین گزینه را انتخاب کنید.
لنز چشم روزانه
لنزهای روزانه، سالم ترین گزینه برای چشمان شما هستند. شما می توانید هر روز یک لنز تازه را استفاده کنید و دردسر رسوب پروتئین و یا تمیز کردن لنزها را نداشته باشید. لنزهای روزانه همچنین انتخاب ایده آلی برای افرادی هستند که در شرایط نادر و خاص از لنز چشم استفاده می کنند.
لنزهای هفتگی/ دو هفتگی
لنزهای چشمی هفتگی یا چهارده روزه باید شب ها شستشو شوند. همانطور که از نامشان پیداست، شما باید لنزهای هفتگی را هر هفته تعویض کنید. به شکلی مشابه، لنزهای چهارده روزه نیز باید هر دو هفته یک بار تعویض شوند. این دسته از لنز ها یک تجربه راحت را برای شما ایجاد می کنند و زمان بندی تعویض و شستشوی آن ها قابل انجام بوده و هم از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است.
لنزهای ماهانه
لنزهای ماهانه را می توانید تا سی روز استفاده کنید. یک روش عالی برای به یاد اوردن زمان تعویض این لنزها، در نظر گرفتن یک روز یکسان (مثلا اول ماه یا اولین یکشنبه ماه) است.
این لنزها توسط برندها و تولید کنندههای مختلفی به بازار عرضه شده اند و با نسخه های مختلفی نیز قابل دسترس هستند. برخی از لنزهای ماهانه را می توانید در طول شب و به هنگام خواب به همراه کرم دور چشم به عنوان یک روتین استفاده کنید.
لنزهای طولانی مدت
لنزهای طولانی مدت را می توانید تحت نظر پزشک و با تایید چشم پزشک خود در طول شب و به هنگام خواب نیز استفاده کنید. بسته به برند تولید کننده لنز ها، برخی از این محصولات را می توانید تا 30 شب متوالی نیز بر چشم داشته باشید. با پزشک خود در خصوص خطرات خوابیدن با لنز های طولانی مدت صحبت کنید و همچنین مراحل مرطوب نگه داشتن و تمیز کردن اصولی آن ها را یاد بگیرید.
اگرچه استفاده از برخی از لنزها برای طولانی مدت بلامانع است، اما تمامی آن ها لنزهای یکبار مصرف هستند. بنابراین بهتر است برای انتخاب بهترین لنز و بهترین برنامه تعویض آن ها، تصمیم گیری درستی انجام دهید. بر اساس نیازهای شما، انتخاب های بسیار متنوعی در بازار وجود دارد و می توانید از بین تمام انواع لنزهای معرفی شده در این مقاله از وبسایت دکتر فارمو، لنز ایده آل خود را انتخاب کنید.
بدون در نظر گرفتن زمان تعویض، لنزهایی که با هدف ترمیم بینایی مورد استفاده قرار می گیرند یا به صورت لنزهای توریک یا چند کانونی هستند. برای خرید لنز چشم ها به صورت آنلاین، باید نحوه خواندن نسخه چشم پزشک را یاد بگیرید. توجه داشته باشید که یک تفاوت مهم میان لنز چشم و شماره عینک ها وجود دارد: نحوه اندازه گیری آن ها متفاوت است. به همین دلیل است که برای تعیین بهترین لنز چشم، باید حتما از افراد خبره و چشم پزشکان کمک بگیرید.
درجه سختی و مواد سازنده لنز چشم
پیش از هر چیز باید بدانید که دو نوع کاملا متفاوت از لنزهای چشم در بازار وجود دارند. لنزهای نرم که یکی از رایج ترین انواع لنز در جهان محسوب می شوند و استفاده از آن ها بسیار راحت است و شما میتوانید با خیالی راحت در خلال انجام فعالیت های ورزشی از آنها استفاده کنید.
این در حالی است که از لنزهای RGP (یا سخت) در خلال انجام حرکت های ورزشی استفاده نمیشود. به این نکته توجه داشته باشید که برای پیدا کردن بهترین مواد اولیه، بهترین انحنا در لنزها و برنامه ریزی کاربردی برای تعویض، شما باید با چشم پزشک خود مشورت کنید.
نکات مهم برای انواع لنز چشم
شما باید لنزهای چشمان خود را با دقت انتخاب کنید و مطمئن شوید که آن ها به درستی با ساختار چشمان شما مطابقت دارند. همانطور که بدن افراد سایزها و شکل های مختلفی دارند، چشم های ما نیز از این قاعده مستثنی نیستند. شکل چشم ها به مرور زمان نیز دچار تغییرات می شوند. بنابراین، مهم ترین نکته به هنگام استفاده از لنزهای چشمی، حفظ سلامت چشم ها است.
لنزهای چشمی باید جریان اکسیژن و رطوبت را به بهترین شکل در چشمان شما فراهم کنند. قرنیه چشم برای تنفس کردن، به اکسیژن احتیاج دارد و آن را از محیط اطراف دریافت می کند. علاوه بر آن، امکان جابجایی لنزها در چشم ها به اندازه کافی باید وجود داشته باشد. این کار به لایه میکروسکوپی اشک در زیر عدسی کمک می کند تا قرنیه را به خوبی پوشش دهند. این لایه اشک به اکسیژن رسانی کمک می کند و به عنوان یک پاک کننده دائمی و طبیعی برای اطراف لنزها عمل می کنند.
با عبور اکسیژن از داخل لنزها و رسیدن آن به قرنیه، شما می تواند دنیا را آنگونه که باید ببینید. با این حال، حتی لنزهای ساخته شده از مدرن ترین مواد نیز اگر به خوبی با ساختار چشم منطبق نباشند، می توانند به قرنیه شما آسیب وارد کنند. مطمئن شوید که چشم پزشک شما به صورت کامل حرکت های لنز بر روی چشمانتان را بررسی کرده است.
- از قرار گرفتن در معرض اشعه ماورا بنفش (UV) در هنگام استفاده از لنزهای تماسی خودداری کنید. لنزهای تماسی میتوانند محافظت UV داخلی داشته باشند، اما ممکن است برای محافظت کامل از چشمهای شما در برابر اشعه UV کافی نباشند.
- از لنزهای تماسی در هنگام شنا یا دوش گرفتن استفاده نکنید. آب میتواند میکروبها را به چشمان شما منتقل کند و باعث عفونت شود.
- از لنزهای تماسی در هنگام بیماری استفاده نکنید. اگر بیمار هستید، ممکن است بیشتر مستعد ابتلا به عفونت باشید.
- اگر هر گونه ناراحتی در چشم خود احساس کردید، فوراً لنزهای خود را بردارید و با پزشک خود تماس بگیرید.
نتیجه گیری
حال که همه چیز را در خصوص انواع مختلف لنز چشم مرور کردهایم، می توانید با چشم پزشک خود مشورت کرده و بهترین لنز را با توجه به بینایی، راحتی و سبک زندگی خود انتخاب کنید. همچنین میتوانید هر نوع لنز چشمی که میتواند نیازهای شما را تامین کند، به صورت آنلاین خریداری کنید.
توجه: این مطلب یک توصیه پزشکی یا دارویی نیست!