تاریخ انقضای لوازم آرایشی چقدر است؟ روش های تشخیص
بررسی تاریخ انقضا انواع لوازم آرایشی
آیا شما هم بیش از یک سال است که از یک تیوپ ریمل استفاده می کنید؟ باید بدانید که قطعا تاریخ انقضای ریمل شما گذشته است و باید به فکر خرید یک ریمل جدید باشید. احتمالا این تیوپ ریمل تنها وسیله آرایشی شما نیست که باید دور ریخته شود.
اگر نگاه دقیق تری به کیف یا کشوی لوازم آرایش خود بیندازید، متوجه خواهید شد اکثر لوازم آرایشی که استفاده می کنید، تاریخ انقضایشان گذشته است و مصرف آنها، بیش از آنکه منفعتی به همراه داشته باشد، برایتان مضر و حتی خطرناک است. شاید با خواندن این عبارات یک پرسش در ذهن شما شکل گرفته باشد: تاریخ انقضا لوازم آرایشی چقدر است؟
یک باور غلط در مورد تاریخ انقضا لوازم آرایشی
این باور عمومی اما غلط در جامعه وجود دارد که داروها و لوازم آرایشی، تاریخ انقضای مشخصی ندارند و می توان برای سال ها از آن ها استفاده کرد. این باور چندان صحیح نیست.
داروها و لوازم آرایشی، مانند هر وسیله دیگری که در زندگی خود با آن سروکار داریم، یک تاریخ مصرف مشخصی دارند که پس از آن، مواد اولیه و همچنین فرمول ساخت این محصولات کارایی و کیفیت اولیه خود را از دست می دهند. گاهی این مواد به سم هایی تبدیل می شوند که بدن ما به مرور آنها را جذب می کند.
بدیهی است که در چنین شرایطی، آسیب های جدی بلند مدت و کوتاه مدتی، انتظار ما را خواهند کشید. اما تاریخ انقضا لوازم آرایشی را چگونه می توان تعیین کرد؟ این مقاله قصد دارد به این پرسش پاسخ دهد.
عمر مفید لوازم آرایش به چه معناست؟
زمان ماندگاری، عمر مفید و تاریخ انقضا لوازم آرایشی به مانند بسیاری دیگر از مواد مرتبط با سلامتی، میزان مشخصی دارد. عمر مفید یک محصول به طور کلی به معنای مدت زمانی است که می توان انتظار داشت محصول بر اساس کاربرد خود، به خوبی عمل کرده و استفاده از آن، هیچ گونه آسیب جدی را متوجه فرد نمی کند.
این مدت زمان با توجه به نوع محصول، نحوه نگهداری و همچنین شیوه استفاده از آن تعیین می شود. عوامل مختلفی می توانند بر روی عمر مفید لوازم آرایش تاثیر بگذارند، از جمله:
- تماس مستقیم انگشتان یا پوست دست با محصول (مانند کرم ها و لوسیون های قوطی) سبب می شود تا میکروارگانیسم هایی مانند قارچ ها و باکتری ها وارد محصول شوند و طبیعتا ماندگاری و سلامت آن را به خطر بیاندازند. در چنین شرایطی، ممکن است باکتری ها و قارچ ها به مرور زمان رشد کنند.
- اپلیکاتورها (مانند برس های ریمل) پس از هر بار استفاده در معرض باکتری ها، قارچ ها و آلودگی ها قرار دارند و می توانند این مواد را به داخل محصولات آرایشی منتقل کنند.
- نور مستقیم آفتاب و یا قرار گرفتن محصولات آرایشی در معرض هوا و تغییر دما می تواند سبب تغییر رنگ و بافت آن ها شود.
- رطوبت موجود در حمام می تواند رشد باکتری ها و قارچ ها را تسریع کند.
تاریخ انقضای لوازم آرایش را چگونه پیدا کنیم؟
تشخیص تاریخ انقضا لوازم آرایشی دشوار است. این بدان سبب است که معمولا محصولات آرایشی، بر خلاف مواد غذایی، اطلاعاتی در خصوص تاریخ انقضا یا بهترین زمان مصرف ندارند.
برخی از تولید کنندگان نیز به طور کلی هیچ اطلاعاتی در خصوص بهترین زمان مصرف و یا حتی تولید یک محصول ارائه نمی کنند.
با این حال، یک راهنمای کلی برای هر نوع از محصولات آرایشی وجود دارد که عمر مفید آن ها را مشخص می کند. از طرفی در بخش برچسب توضیحات بیشتر محصولات آرایشی بهداشتی (که عموما در پشت بسته بندی آنهاست) تاریخ انقضا را بر اساس مدت زمان استفاده از زمان بازکردن بسته بندی مشخص کرده است.
همچنین شما می توانید با توجه به تاریخ تولید (در صورت موجود بودن) محصول آرایشی مورد استفاده خود و راهنمای جامعی که در زیر ارائه شده است، عمر مفید و یا تاریخ انقضای آن را مشخص کنید.
- کانسیلر: یک سال
- رژگونه کرمی: یک سال
- خط چشم: سه ماه
- مداد خط چشم: دو سال
- سایه چشم: یک سال
- فونداسیون: یک سال
- بالم لب: یک تا پنج سال
- برق لب: یک سال
- رژ لب: دو سال
- خط چشم مایع: سه ماه
- ریمل: سه ماه
- لاک ناخن: یک سال
- رژگونه پودری: دو سال
علاوه بر اهمیت تاریخ انقضا لوازم آرایشی، تاریخ انقضا محصولات بهداشتی که برای پوست و موی خود استفاده می کنید نیز یک اهمیت دارد. استفاده از این محصولات پس از گذشتن تاریخ انقضا، بیش از آنکه به سلامت بیشتر موها و پوست شما کمک کند، می تواند خطرناک و آسیب زننده باشد. در ادامه لیستی از لوازم بهداشتی و مراقبتی را به همراه تاریخ انقضای آن ها، مرور خواهیم کرد:
- صابون جامد: 18 ماه تا سه سال
- روغن حمام: یک سال
- سفید کننده ها و مواد موبر بدن: شش ماه
- لوسیون بدن: دو سال
- صابون شستشوی بدن: سه سال
- دئودورانت: یک تا دو سال
- تیغ های یکبار مصرف: هر پنج تا هفت اصلاح
- کرم دور چشم: یک سال
- کرم صورت: دو سال
- برس مو: یک سال
- ژل مو: دو تا سه سال
- اسپری مو: دو تا سه سال
- اسفنج آرایشی: یک ماه
- داروها: برچسب روی آنها را بررسی کنید
- دهانشویه: سه سال از تاریخ تولید
- پاک کننده لاک ناخن: به طور نامحدود
- عطر: یک تا دو سال
- شامپو و نرم کننده: دو تا سه سال
- کرم موبر: دو سال
- ضد آفتاب: سه سال
- مسواک: سه ماه
- نوارهای سفید کننده دندان: 13 ماه
آیا می توان عمر مفید محصولات آرایشی را افزایش داد؟
عدم نگهداری اصولی از لوازم آرایشی، عمر مفید آن ها را کاهش می دهد. برای مثال، اگر از اپلیکاتورهای ریمل ها یا خط چشم های خود به درستی استفاده نکنید و یا آن ها را در محیطی غیر استاندارد نگه دارید، عمر مفید آن ها بسیار کمتر از آن چیزی خواهد بود که در بخش قبل مرور کردیم.
پرسشی که در این جا مطرح می شود این است که شما به عنوان مصرف کننده، چگونه می توانید عمر مفید لوازم آرایشی خود را افزایش دهید؟ در ادامه نکات مهمی را در خصوص تاریخ انقضا لوازم آرایشی مرور خواهیم کرد:
- در صورتی که ریمل شما خشک شده است، آن را دور بیندازید. هرگز برای مرطوب کردن یا روان کردن ریمل از آب یا حتی بزاق دهان خود استفاده نکنید. این کار سبب ورود باکتری ها به محصول و سپس عفونت چشم می شود. همچنین در صورتی که به عفونت چشم دچار شده اید، تمام لوازم آرایشی مربوط به چشم که پیش از این اتفاق استفاده کرده اید را دور بیاندازید.
- تحت هیچ شرایطی، لوازم آرایشی خود را به اشتراک نگذارید. این کار سبب منتقل شدن عفونت ها و قارچ ها می شود. همچنین در فروشگاه ها، هیچ گاه از تستر ها استفاده نکنید. ممکن است عفونت هایی را از این تسترها دریافت کنید و آن ها را به لوازم آرایش شخصی خود در خانه نیز منتقل کنید. در صورتی که پیش از خرید یک محصول آرایشی، نیاز دارید آن را آزمایش کنید، حتما از یک اپلیکاتور جدید و استفاده نشده یا پنبه کمک بگیرید.
- اپلیکاتورها، ظروف آرایشی، برس ها و پد های خود را مرتب تمیز کرده و در مکانی تمیز نگه داری کنید. برای تمیز کردن برس ها و پدهای آرایشی بهتر است از ترکیب آب، مایع ظرفشویی و روغن زیتون استفاده کنید. مواد آرایشی باقی مانده بر روی برس ها به خوبی در این محلول حل شده و برس های شما به راحتی تمیز خواهند شد.
- لوازم آرایشی را به صورت صحیح و اصولی نگهداری کنید. هیچ گاه آن ها را در محیط های گرم، مانند فضای داخل ماشین رها نکنید. این کار سبب تجزیه مواد نگهدارنده و رشد سریع تر باکتری ها و قارچ ها می شود.
- محصولاتی که در مغازه های کوچک و یا از طریق اینترنت به فروش می رسند را با دقت بیشتری بررسی کنید. برخی از این محصولات قیمت کمتری دارند، چرا که تاریخ مصرفشان گذشته و یا دست دوم هستند.
آیا برخی از محصولات آرایشی ماندگاری کوتاه تری دارند؟
به طور کلی، تاریخ انقضا لوازم آرایشی که برای نواحی اطراف چشم استفاده می شوند، نسبت به سایر مواد آرایشی، کمتر است. این بدان سبب است که خطر عفونت چشم بسیار جدی است.
به عنوان مثال، تولید کنندگان توصیه می کنند هر دو الی چهار ماه یکبار، ریمل خود را تعویض کنید. شامپوها و کرم های تیوپی که معمولا کمتر با محیط اطراف و یا دستان شما در تماس هستند، عمر مفید بیشتری دارند.
احتمال آلوده شدن محتویات بسته بندی این محصولات، کمتر است. با این حال، عدم نگه داری اصولی از این محصولات (مثلا قرار دادن آن ها در معرض تابش مستقیم نور خورشید) می تواند بر روی کیفیتشان اثر منفی بگذارد.
لوازم آرایشی قدیمی خود را دور بریزید!
محصولات آرایشی قدیمی که احتمال دارد تاریخ انقضا آنها نیز گذشته باشد، نه تنها فضای مفید زیادی را در کابینت حمام، کشو و یا کیف شما اشغال کرده اند، بلکه استفاده از آن ها نیز هیچ گونه مطلوبیتی ندارد.
این محصولات می توانند سبب تحریک پوست، افزایش آکنه و عفونت های جدی شوند. اخیرا تحقیقی در کشور بریتانیا نشان داده است که 90 درصد از محصولات زیبایی، به ویژه محصولاتی که با کمک اسفنج های آرایشی بر روی پوست اعمال می شوند، مملو از میکروب های خطرناک هستند.
یکی از این میکروب ها، E.Coli است که قرار گرفتن ناخواسته در معرض آن، می تواند عفونت پوست و مسمومیت خون به همراه داشته باشد. این میکروب معمولا در اسفنج های آرایشی و لوله های رژ لب های جامد پیدا می شود.
احتمال آلوده شدن لوازم آرایشی بسیار زیاد است. تعویض مرتب آنها، می تواند به بهداشت شخصی شما و کاهش آسیب های ثانویه ناشی از این محصولات بسیار کمک کند.
توجه: این مطلب یک توصیه پزشکی یا دارویی نیست!