روغن جوجوبا چیست؟ فواید و خواص jojoba برای پوست و مو
روغن جوجوبا چیست؟
روغنهای زیبایی این روزها بسیار طرفدار دارند. روغن های مخصوص صورت، مو، بدن و روغن های چند منظوره در گوشه و کنار مغازه ها و آنلاین شاپها دیده میشوند. اما چگونه می توان خواص روغن های گیاهی را بهتر درک کرده و بهترین روغن را انتخاب کنیم؟ در حالی که روغن های مفید بسیار زیادی در بازار وجود دارند، اما تنها یک روغن میتواند مانند سرم مو عمل کرده و برای پوست و هم برای موها، معجزه کند: روغن جوجوبا. در ادامه این مقاله از وبسایت دکتر فارمو در رابطه با این روغن توضیحاتی را ارائه خواهیم داد.
جوجوبا یک روغن چند کاره است. استیسی چیمنتو، پزشک متخصص پوست در میامی فلوریدا در خصوص این روغن میگوید:
“روغن جوجوبا را می توان به عنوان مرطوب کننده، تقویت کننده و درخشان کننده مو، پاک کننده آرایشی، شستشوی صورت، درمان کوتیکول های آسیب دیده پوست و مو، نرم کننده پا و لب ها و درمان آفتاب سوختگی، استفاده کرد.”
شاید نام این روغن را در برخی از محصولات آرایشی و زیبایی که استفاده می کنید، دیده باشید. بسیاری روغن جوجوبا را تحت عنوان قهرمان زیبایی می شناسند. به واسطه این محبوبیت، ما نیز تصمیم گرفته ایم تا در این مقاله، در مورد خصوصیات، کاربرد ها و ویژگی های این روغن، اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم.
روغن جوجوبا چیست؟
دکتر آلن دورکین، جراح پلاستیک در خصوص خواص روغن جوجوبا بر این باور است که روغن جوجوبا، مایعی است که از دانه های گیاهی تحت عنوان Simmondsia Chinensis (گیاه جوجوبا) استخراج می شود. این مایع در واقع نوعی موم است اما به شکل روغن استخراج می گردد.
این روغن ماندگاری بالایی دارد و حتی در دماهای بسیار بالا نیز خراب نمیشود. از این روغن معمولا در لوسیون های بدن، مرطوب کننده های صورت، شامپوها و نرم کننده ها استفاده می شود. شکل خالص این روغن نیز برای درمان عارضه های پوستی، مو و درمان کوتیکول ناخن مورد استفاده قرار می گیرد.
باید خاطر نشان کنیم که تمام روغن های جوجوبای موجود در بازار ارگانیک نیستند. دکتر دورکین در این خصوص میگوید:
تفاوت اصلی میان روغن های ارگانیک و معمولی در شیوه رشد و پرورش گیاه جوجوبا است. گیاهان ارگانیک با استفاده از روش های پایدار و در محیطی غنی از مواد مغذی پرورش پیدا میکنند. بنابراین این گیاهان رشد بهتری را تجربه می کنند. گیاهان غیر ارگانیک با استفاده از روش های مرسوم و در کنار استفاده از سموم آفت ها، قارچ ها و علف های هرز و همچنین با استفاده از کودهای مصنوعی و اصلاحات ژنتیکی رشد پیدا می کنند.
به بیان دیگر، در شیوه دوم، گیاه جوجوبا در محیط هایی پر از مواد شیمیایی پرورش پیدا میکند. در نتیجه، روغن های ارگانیک فاقد هرگونه ماده شیمیایی یا سمی هستند.
فواید روغن جوجوبا برای صورت و بدن چیست؟
دکتر دورکین یکی از طرفداران پروپاقرص استفاده از روغن جوجوبا برای مراقبت از پوست است و معتقد است که این روغن سبک است اما مزایای فوق العاده ای را برای صورت و بدن دارد. با اینکه این روغن اندکی سبک است اما می تواند آبرسانی عمیقی را برای پوست شما به همراه داشته باشد.
این روغن مواد معدنی، ویتامین ها و مواد مغذی که برای سلامت بدن ضروری هستند را فراهم می کند. در ادامه برخی از مهم ترین مزایای این روغن برای پوست را مرور می کنیم:
مرطوب سازی پوست های خشک
روغن جوجوبا درست مانند روغن های طبیعی بدن عمل می کند و به همین دلیل، به عنوان یک مرطوب کننده قوی در جهان شناخته می شود. با استفاده از این روغن، بدن شما با ماده ای مواجه است که شباهت بسیار زیادی به روغن های طبیعی بدن دارد. در نتیجه، بدن شما گول خورده و به این نتیجه می رسد که به اندازه کافی چربی تولید کرده است. بدین ترتیب، بدن می تواند چربی های سطح پوست را متعادل کند.
بهتر است روغن جوجوبا را بلافاصله پس از پاکسازی پوست استفاده کنید تا کاملا جذب شود. شما همچنین می توانید این روغن را با مرطوب کننده مورد علاقه خود مخلوط کنید تا آبرسانی بیشتری را تجربه کنید. برای انجام این کار، مطمئن شوید که از محصولی با پایه روغن یا نرم کننده استفاده خواهید کرد. روغن جوجوبا با کرم هایی که فرمول آن ها بر پایه آب است، به خوبی مخلوط نمی شود.
نرم کردن کوتیکول های زبر مو و پوست
روغن جوجوبا حاوی مقدار بسیار زیادی اسیدهای چرب است که به نرم شدن و تشکیل کوتیکولهای زیر پوست کمک می کند. یک قطره کوچک از این روغن را روی یک قسمت از بدن خود بریزید آن را به خوبی ماساژ دهید. این کار می تواند خشکی پوست را برطرف کند. شما می توانید از این روغن برای مرطوب کردن دست های خود نیز استفاده کنید.
مغذی برای درمان لب های خشک
شما می توانید روغن جوجوبا را به صورت جداگانه و یا در ترکیب با یک رژ لب استفاده کنید. به لطف وجود ویتامین و مواد معدنی مغذی، این روغن می تواند خشکی و ترک لب های شما را تسکین دهد. روغن جوجوبا به راحتی جذب می شود و چربی اضافی، لب ها شما را اذیت نخواهد کرد. برای درمان ترک لب ها، بهتر است قبل از خواب از این روغن استفاده کنید.
درمان آفتاب سوختگی
ویتامین E، یک آنتی اکسیدان بسیار قوی است که می تواند به کاهش التهاب و افزایش سرعت بازسازی سلول ها در سطح پوست و اندام های بدن، کمک کند. جوجوبا یک درمان عالی برای آفتاب سوختگی است چرا که این روغن منبع غنی از ویتامین E می باشد. شما می توانید مقداری از این روغن را به نواحی آسیب دیده بدن خود بمالید تا التهاب آن کاهش پیدا کرده و پوست تسکین پیدا کند.
خاصیت آنتی باکتریال
جوجوبا می تواند با کنترل روغن تولید شده توسط پوست، از رشد باکتری ها و در نتیجه بروز آکنه در بدن، جلوگیری کند. دکتر دورکین در این خصوص توضیح می دهد:
“روغن جوجوبا حاوی مقدار بسیار زیادی یُد است. بدین ترتیب مصرف این روغن می تواند از رشد باکتری ها در سطح پوست و بروز آکنه جلوگیری کند.”
او توصیه می کند افرادی که مستعد ابتلا به آکنه هستند، در دو وعده روزانه از این روغن بر روی نواحی درگیر آکنه استفاده کنند.
افزایش درخشندگی پوست
اغلب تیرگی های سطح پوست به واسطه کم آبی ایجاد می کند. روغن جوجوبا می تواند با افزایش رطوبت به افزایش درخشندگی پوست کمک کند. شما می توانید پنج قطره از این روغن را صبح ها و شب ها، پس از پاکسازی پوست خود استفاده کنید. این روغن به سرعت جذب می شود و شما مجبور نیستید پس از استفاده از این روغن، پوست خود را دوباره بشویید.
دکتر دورکین در این خصوص می گوید:
روغن جوجوبا حاوی مقدار زیادی ویتامین B است. این ماده می تواند با رادیکال های آزاد پوست مبارزه کرده و آسیب های سلولی را ترمیم کند.
ویتامین E موجود در این روغن نیز می تواند به سرعت سلول های آسیب دیده را بازسازی کند و به همین دلیل، جوجوبا انتخاب ایده الی برای جلوگیری از چین و چروک های پوست محسوب می شود. مصرف چند قطره از این روغن پس از پاکسازی پوست و در دو وعده صبح و شب، می تواند به کاهش چین و چروک های بدن کمک کند.
تسکین پوست های مستعد اگزما
ترکیب ویتامین E و ید به التیام پوست های ملتهب یا آسیب دیده کمک می کند. این ترکیب می تواند آسیب های پوستی ناشی از اگزما مانند اگزمای پوست سر را ترمیم کند.
غیر کومدوژنیک است
بسیاری در استفاده از روغن جوجوبا مردد هستند، چرا که فکر می کنند این روغن می تواند منجر به ایجاد جوش در بدن شود. نگران نباشید! ترکیب این روغن بسیار شبیه به سبوم یا روغن طبیعی تولید شده توسط پوست است. بنابراین، مصرف این روغن نمی تواند منافذ پوست شما را مسدود کند.
پاک کننده آرایش
شما می توانید از روغن جوجوبا به عنوان یک پاک کننده آرایش استفاده کنید. این یک راه عالی برای از بین بردن کثیفی و جرم اضافه موجود در پوست است. این فرایند بدون از بین بردن چربی طبیعی پوست انجام می شود. کافی است برای این کار روغن را با حرکات دایره ای آرام روی پوست ماساژ دهید و سپس با یک دستمال گرم و مرطوب آن را پاک کنید.
فواید روغن جوجوبا برای مو چیست؟
دکتر چیمنتو در این خصوص معتقد است زمانی که روغن جوجوبا را با سایر نرم کننده های مو ترکیب می کنید و یا از آن به تنهایی استفاده می کنید، موهای خود را در برابر شکستگی، خشکی و چند شاخه شدن ساقه ها، مقاوم می سازید.
برخلاف باور عموم، روغن جوجوبا در جلوگیری از موخوره یا فر نگه داشتن موها، تاثیری ندارد. در ادامه برخی از فواید این روغن برای موها را مرور خواهیم کرد:
مرطوب سازی موها
به لطف وجود اسیدهای چرب و سایر ویتامین ها و مواد مغذی، روغن جوجوبا یک درمان عالی برای موهای خشک محسوب می شود. بهتر است این روغن را روی موهای تازه شسته شده ماساژ دهید و سپس اجازه دهید روغن به مدت یک شب روی موهایتان استراحت کند. این کار به روغن اجازه می دهد تا به خوبی در عمق موها نفوذ کرده و آن ها را تغذیه کند.
جلوگیری از چند شاخه شدن ساقه موها
روغن جوجوبا می تواند به ترمیم نوک های شکسته موها و یا چند شاخه شدن آن ها، کمک کند. شما میتوانید از این روغن به عنوان یک ماسک موی شبانه و برای یک بار در هفته استفاده کنید. این روغن می تواند به تارهای موی شما رطوبت ببخشد. شما می توانید این روغن را به نرم کننده موهایتان اضافه کنید و اجازه دهید برای سی دقیقه بر روی موهایتان استراحت کند. سپس موهایتان را آبکشی کنید.
افزایش رشد موها
غلظت بالای ویتامین ها و مواد معدنی، مانند ویتامین B و E می توانند به افزایش رشد و ضخامت موهایتان کمک کند. این روغن حاوی روی و مس است که فاکتورهای اصلی برای رشد موها محسوب می شوند. استفاده از این روغن می تواند با افزایش سلامت تارهای مو، از ریزش آنها جلوگیری کند.
آیا مصرف روغن جوجوبا عوارض جانبی دارد؟
خوشبختانه تا به امروز هیچ گزارشی در خصوص عوارض جانبی مصرف موضعی روغن جوجوبا وجود ندارد. دکتر دورکین در این خصوص می گوید:
مصرف مستقیم و موضعی روغن جوجوبا بر روی پوست، برای اکثر افراد ایمن است.
در موارد بسیار نادر، مصرف این روغن عوارض جانبی مانند تحریک های پوستی و یا واکنش های آلرژیک را به همراه دارد. برای اطمینان، بهتر است قبل از مصرف مستقیم این روغن مقدار اندکی از آن را روی بخش داخلی ساعد دست خود ازمایش کنید. در صورتی که پس از چند دقیقه هیچ واکنش نامطلوبی را مشاهده نکردید، مصرف روغن برایتان بی خطر است.
چگونه باید از روغن جوجوبا استفاده کرد؟
برای استفاده از روغن جوجوبا، شما هیچ محدودیتی ندارد. شیوه استفاده و تعداد دفعات استفاده از این روغن، به شرایط شما و هدف شما از استفاده از این روغن بستگی دارد. با این حال، تحقیقات نشان داده اند که بهترین زمان برای استفاده از این روغن، عصرها است. اگر پوست شما خشک است، می توانیدن از این روغن برای یک الی دوبار در طول روز استفاده کنید. اگر پوست شما چرب است، سعی کنید از این روغن یک روز در میان استفاده کنید. همچنین در صورت چرب بودن پوستتان، بهتر است آن را با مرطوب کننده پوست خود مخلوط کنید تا از زیاده روی در مصرف آن، جلوگیری شود.
روغن جوجوبا به سرعت جذب پوست می شود، بدون اینکه آثار سنگینی بر جای بگذارد. بنابراین اگر به عنوان یک ماده درمانی از آن استفاده می کنید، مجبور نیستید پس از استفاده از این روغن، پوست خود را بشویید. با این حال، در صورتی که از این روغن به عنوان پاک کننده مواد آرایشی و یا ماسک موی شبانه استفاده می کنید، بهتر است پس از مصرف آن را بشویید.
روغن جوجوبا برای پوست و صورت مزایای بسیار زیادی دارد، اما بهتر است از این روغن در زیر فونداسیون های آرایشی استفاده نکنید. این کار می تواند به سرعت ارایش صورت شما را از بین ببرد. شما می توانید برای این کار، از یک پرایمر آرایشی مناسب استفاده کنید. سپس یک الی دو قطره از روغن را با کرم پودر مخلوط کنید تا ظاهری سالم و درخشان به آرایش خود ببخشید.
بهترین روغن جوجوبا برای مو، صورت و بدن چیست؟
در حالی که روغن جوجوبا خالص قطعا کارایی بهتری دارد، اما هزاران محصول آرایشی و بهداشتی نیز در دنیا وجود دارند که از پایه روغن جوجوبا تشکیل شده اند. برخی از این محصولات عبارتند از:
- روغن ارگانیک جوجوبا
- روغن ارگانیک چند منظوره
- جوهر صحرا
- روغن تغذیه کامل صورت
- روغن آبرسان صورت
- روغن درمانی صورت
- سرم مو روغن جوجوبا
- سرم مرطوب کننده مو
- لوسیون بدن شکوفه گیلاس و روغن جوجوبا
- لوسیون بدن مخصوص تغذیه پوست
توجه: این مطلب یک توصیه پزشکی یا دارویی نیست!