بهترین قرص برای درمان کهیر چیست؟ معرفی 20 داروی موثر
بیماریهای پوستی انواع و اقسام مختلفی دارند و ریشه برخی از آنها مربوط به مشکلات داخلی بدن، تغذیه نادرست و عادتهای غلط زندگی است. یکی از شایعترین عارضههای پوستی کهیر است که بیشتر افراد در مقطعی از زندگی آن را تجربه میکنند. کهیر بیماری پوستی است که در نقاط مختلف بدن ظاهر میشود، در این مقاله قصد داریم درباره انواع کهیر، بهترین قرص برای درمان کهیر، راههای مختلف درمان این عارضه اطلاعات مفیدی در اختیارتان قرار دهیم پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
کهیر چیست؟
کهیر یا اورتیکاریا (urticari) یک بیماری پوستی است که با خارش، تورم، التهاب و سوزش همراه بوده و نقاط مختلف بدن را درگیر خود میکند. این بیماری با وجود اینکه به عنوان یک بیماری پوستی شایع بین زنان و مردان شناخته شده است اما در 99 درصد موارد خطرناک نیست. کهیر برجستگیها و لکههای قرمز رنگی است که روی پوست بدن در نقاط مختلف ظاهر میشود حدود 20 درصد بزرگسالان برای یک بار هم که شده این عارضه را تجربه کردهاند.
کهیر به دلیل فعال شدن سلولهای ایمنی (ماست سل) به وجود میآید، زمانی که یک عامل خارجی وارد بدن شود سلولهای ماست سل فعال میشوند و مادهای به نام هیستامین تولید میکنند که عامل اصلی به وجود آورنده کهیر است. گاهی اوقات کهیر به صورت ناگهانی روی پوست ظاهر میشود و بعد از مدتی بدون درمان از بین میرود.
انواع کهیر
کهیر انواع و اقسام مختلفی دارد و دلایل بسیاری عامل به وجود آورنده آن هستند، کهیر از نظر مدت زمان ابتلا به چند گروه مختلف تقسیم میشود:
کهیر عصبی:
گاهی اوقات فشارها و تنشهای عصبی موجب ظهور کهیر روی پوست بدن میشود. اگر بعد از استرس، فشارهای عصبی، اضطراب و ناآرامی ضایعات پوستی قرمز رنگی روی بدنتان ظاهر شد بی شک آنها کهیر عصبی هستند. مصرف نوشیدنیهای الکلی و کافئین دار موجب تشدید عارضه کهیر عصبی میشود پس بهتر است در این زمان مصرف این نوشیدنیها را کاهش دهید.
کهیر بارداری:
یکی از مرسومترین بیماریهای پوستی که زنان باردار معمولا در ماههای اول یا آخر بارداری با آن مواجه میشوند، کهیر بارداری است. این نوع کهیر به دلیل افزایش رشد جنین و به دنبال آن افزایش سایز شکم به وجود میآید، در این زمان پوست کشیده میشود و آنتی ژن ترشح میکنند. زمانی که آنتیژنها به بیشترین مقدار خود برسند به صورت کهیر روی پوست ظاهر میشوند. این عارضه پوستی به هیچ عنوان برای مادر و جنین خطرناک نخواهد بود و جای نگرانی نیست.
کهیر حاد:
همانطور که از نامش پیداست برای بازه زمانی کوتاهی فرد را درگیر خود میکند، این کهیر ممکن است از چند ساعت تا 6 هفته بدن را درگیر خود کند و جزو آن دسته از کهیرهایی هستند که خود به خود درمان میشوند و نیازی به درمان جدی ندارد.
کهیر فیزیکی:
این کهیر زمانی ظاهر میشود که پوست بدن به عوامل خارجی مانند نور، افزایش و کاهش دما و سایر عوامل واکنش آلرژیک نشان دهد.
کهیر مزمن:
یکی از دردناکترین و آزار دهندهترین کهیرها، کهیر مزمن است که بیش از 6 هفته روی پوست بدن باقی میماند. کهیر مزمن معمولا در یکی از دو گروه زیر قرار میگیرد:
کهیر القایی مزمن:
زمانی که عامل تحریک کننده با پوست بدن در تماس باشد، کهیر ایجاد شده در گروه کهیر القایی مزمن قرار میگیرد.
کهیر خود به خودی مزمن:
زمانی که کهیر خود به خود به وجود بیاید و ریشه در مشکلات داخلی و بیماریهای زمینهای داشته باشد به آن کهیر خود به خودی مزمن میگویند.
بهترین داروها برای کهیر
علم پزشکی در زمینه درمان بیماریهای پوستی مانند کهیر پیشرفت بسیار خوبی داشته است و از داروهای مختلفی میتوان برای درمان این عارضه استفاده کرد. برخی از این داروها نیاز به تجویز پزشک دارند و برخی از آنها را میتوان بدون نسخه تهیه کنید.
آنتی هیستامین:
از آنتی هیستامینها زمانی استفاده میشود که عامل به وجود آورنده کهیر، حساسیت باشد. آنتی هیستامین علائم کهیر مانند خارش بدن، التهاب و سوزش را کاهش میدهد.
ستیریزین (Cetirizine):
سیتریزین در گروه داروهای بدون نسخه قرار دارد و میتوان برای درمان انواع کهیر و آلرژیهای پوستی و آبریزش بینی از آن استفاده کرد. سیتریزین خواب آور نیست و در هر زمانی قابل مصرف خواهد بود.
کلرفنیرامین (Chlorpheniramine):
این دارو در گروه آنتی هیستامینها قرار گرفته و به شدت خواب آور است. مصرف کلرفنیرامین برای کودکان زیر دو سال ممنوع است.
دسلوراتادین (Desloratadine):
بهترین قرص برای درمان کهیر مزمن، دسلوراتادین است و قدرت خواب آوری بسیار کمی دارد. مصرف این دارو برای نوزادان زیر 6 ماه و مادران باردار ممنوع است.
لووستیریزین (Levocetirizine):
یکی دیگر از داروهای درمان کننده کهیرهای مزمن در بدن لووستیریزین است که در گروه آنتی هیستامینها قرار گرفته و قدرت خواب آوری بسیار کمی دارد.
دیفنهیدرامین (Diphenhydramine):
بهترین قرص برای درمان کهیر دیفنهیدرامین است که یکی از آنتی هیستامینهای نسل اول است که برای درمان کهیر شدید تجویز میشود. خواب آلودگی و سرگیجه از رایجترین عوارض این دارو است به همین دلیل بهترین زمان برای مصرف این دارو قبل از خواب است.
ستیریزین (Cetirizine):
یکی از آنتی هیستامینهایی که بدون نسخه برای درمان کهیر تجویز میشوند، سیتریزین است. از این دارو علاوه بر درمان کهیر برای درمان آلرژیهای مختلف پوستی که حاد نیستند هم استفاده میکنند.
فکسوفنادین (Fexofenadine):
فکسوفنادین دارویی است که علاوه بر درمان حساسیت، آبریزش بینی، عطسه و خارش چشم میتواند کهیرهای مزمن را درمان کند. با وجود اینکه در گروه آنتی هیستامینها قرار گرفته اما قدرت خواب آوری کمی دارد.
لوراتادین (Loratadine):
لوراتادین یک آنتی هیستامین است که فقط موجب کاهش علائم کهیر همچون خارش، قرمزی و التهاب آن میشود و به هیچ عنوان نمیتواند کهیر را درمان کند و موجب بهبودی کامل آن شود.
کورتیکواستروئیدها:
داروهای استروئیدی داروهایی هستند که اگر آنتی هیستامینها به درمان پاسخ ندهند باید جایگزین آنها شوند. این داروها با کاهش فعالیت سیستم ایمنی بدن موجب کاهش علائم کهیر و بهبود آن میشوند. کورتیکواستروئیدها در دو نوع تزریقی و خوراکی تولید میشوند و مصرف طولانی مدت آن میتواند خطر ابتلا به فشار خون، پوکی استخوان، تاری دید، مشکلات خواب و اضافه وزن را افزایش دهد.
پردنیزون:
مصرف این دارو تنها به کاهش علائم کهیر مانند التهاب، خارش، درد، سوزش و قرمزی کمک میکند و در بهبودی کامل آن نقشی ندارد.
کلوبتازول:
این دارو یک استروئید بسیار قوی است که نباید در همه نقاط بدن از آن استفاده کنید. کلوبتازول علاوه بر درمان کهیر میتواند آلرژیهای مختلف مانند درماتیت، اگزما و پسوریازیس را درمان کند.
دگزامتازون:
این دارو در دو نوع تزریق و خوراکی تولید میشود و فقط نوع خوراکی آن میتواند موجب بهبود کهیر در بدن شود. علاوه بر کهیر، مشکلات هورمونی بدن و فعالیت سیستم ایمنی را کنترل میکند.
بتامتازون:
بتامتازون در گروه داروهای استروئیدی قرار گرفته و در درمان تورم، التهاب و قرمزی کهیرها و عارضههای پوستی قدر بالایی دارد.
هیدروکورتیزون:
اگر کهیرهای ایجاد شده روی پوست بدن خفیف باشند میتوان برای درمان آن از هیدروکورتیزون استفاده کرد. این دارو علاوه بر اینکه علائم کهیر را کاهش میدهد از بروز سایر آلرژیهای پوستی هم جلوگیری خواهد کرد.
فلوتیکازون:
یکی از بهترین داروهای موضعی برای درمان علائم کهیر روی پوست بدن فلوتیکازول است که فقط با تجویز پزشک میتوانید آن را از داروخانهها تهیه کنید. این دارو به هیچ عنوان کهیر را درمان نمیکند فقط موجب کاهش علائم آن خواهد شد.
فلوسینولون:
این کرم خارش، سوزش، قرمزی و التهاب کهیر را کاهش میدهد، در زمان استفاده از این کرم دقت کنید که طبق دستور پزشک آن را مصرف کنید زیرا مصرف نادرست آن عوارض شدیدی روی کبد خواهد داشت.
مسدودکنندههای H2:
این داروها معمولا همراه با آنتی هیستامین مصرف میشوند بدین ترتیب قدرت درمان بیشتری خواهند داشت. مسدود کنندهها رگهای خونی را باریک میکنند و موجب کاهش التهاب و تورم کهیرهای پوستی خواهند شد. سایمتیدین و فاموتیدین از مهمترین داروهای مسدود کننده هستند که مصرف آنها ممکن است با سردرد، سرگیجه، بثورات پوستی، اسهال درد عضلانی و مفاصل همراه باشد.
دوکسپین:
این دارو در گروه داروهای ضد افسردگی قرار دارد به همین دلیل بدون تجویز پزشک نمیتوانید آن را تهیه کنید. پزشکان برای کسانی که بدنشان به آنتی هیستامینها پاسخ نمیدهد از این دارو استفاده میکنند.
بهترین پماد برای درمان کهیر چیست؟
پمادهای مختلفی برای درمان کهیر وجود دارد اما فقط برخی از آنها قدرت تاثیرگذاری بالایی دارند و موجب درمان کهیر و علائم آن میشود.
هیدروکورتیزون:
از این پماد در مواردی که علائم کهیر خفیف باشند استفاده میکنند، هیدروکورتیزون نمیتواند التهابات شدید را درمان کند.
منتول:
یک پماد تسکین دهنده قوی التهابات و خارش ناشی از کهیر منتول است، عصاره نعنا فلفلی موجود در این پماد خاصیت بی حس کنندگی دارد.
کالامین:
بهترین پماد برای کهیر کالامین است که علائم این عارضه را همچون التهاب، خارش، سوزش و التهاب را بهبود میدهند.
لیدوکایین:
پماد لیدوکایین خاصیت بی حس کنندگی بسیار بالایی دارد به همین دلیل برای تسکین خارش ناشی از کهیر روی پوست استفاده میشود.
بیشتر بخوانید:
بهترین دارو برای خارش بدن چیست؟
بهترین درمان خانگی و طب سنتی برای کهیر
از قدیمالایام درمانهای خانگی و طب سنتی کمعارضهترین روشهای درمانی بودند که با استفاده از داروهای گیاهی و ترکیبی انجام میشد. تنها عیب این روش زمانبر بودن آن است، داروهای گیاهی در طولانی مدت روی بدن تاثیر میگذارند و موجب بهبودی عارضه میشوند.
سیب زمینی شیرین:
یکی از قدیمیترین سبزیجات سیب زمینی شیرین است، این ماده غذایی به هیچ عنوان حساسیت از نبوده بلکه موجب بهبود حساسیت و آلرژی در بدن میشود و با ویتامین C و آنتی اکسیدان بالایی که دارد موجب بهبود علائم خفیف کهیر میشود.
آنچوی:
ماهی آنچوی ارزش غذایی بسیار بالایی دارد و سرشار از سلنیوم، امگا3 و اسیدهای چرب است. اگر به مصرف ماهی و میگو علاقه دارید بهتر است از این نوع ماهی استفاده کنید.
دانه کتان:
بذر کتان خواص درمانی بسیار بالایی دارد و سرشار از امگا3 و مواد مغذی هستند که به درمان علائم کهیر خفیف کمک بسیاری میکند. مصرف دانه کتان از ابتلا به سرطان، یبوست و بیمایهای قلبی و مفصلی جلوگیری میکند.
برگ گل قاصدک:
برگ گل قاصدک سرشار از مواد مغذی مانند ویتامین E، ویتامین C و بتاکاروتن است و با طعم تلخی که دارد موجب بهبود علائم کهیر خفیف روی بدن میشود. برگ قاصدک را میتوان به صورت دمنوش استفاده کرد یا آن را با سالاد میل کنید.
سیب:
سیب سرشار از بیوفلاونوئید کورستین است و مصرف روزانه یک سیب شما را از بیماری و مراجعه به پزشک دور نگه میدارد. کورستین موجود در سیب با ثابت نگه داشتن ماست سلها از بدن محافظت میکند.
سیر:
خواص ضد التهابی سیر بر هیچکسی پوشیده نیست، ویتامین C و سلونیوم موجود در سیر آنزیمهایی را مهار میکنند که موجب بهبود التهاب و تورم علائم کهیر روی پوست بدن میشود.
زردچوبه:
زردچوبه خواص ضدالتهاب بسیار بالایی دارد و مصرف آن میتواند علائم ناشی از کهیر را تسکین داده و درمان کند. زردچوبه از خانواده زنجبیل است به همین دلیل طبع گرمی دارد.
برای درمان کهیر چه بخوریم و چه چیزی نخوریم؟
اما سوال اصلی اینجاست که برای درمان کهیر چه بخوریم؟ یکی از بهترین روشها برای کهیر داشتن یک لایف استایل یا برنامه غذایی اصولی و متناسب با بدنتان است، در ادامه با رژیمهای غذایی مناسب بیشتر آشنا خواهید شد:
رژیم غذایی غنی از هیستامین:
برخی از گروههای غذایی هیستامین بالایی دارند و موجب افزایش آن در بدن میشود به همین دلیل بیشتر افراد ترجیح میدهند که این مواد غذایی را از برنامه خود حذف کنند. در حالی که بدن بیشتر افراد، هیچ واکنشی به این مواد غذایی نشان نمیدهد. پس اگر کهیر پوستی دارید باید غذاهایی که سرشار از هیستامین است مانند پنیر، نوشیدنیهای الکلی، ماست، گوشت کنسرو شده، توت فرنگی، گیلاس، ماهی کنسرو شده، فست فودها، اسفناج، گوجه، غذاهای تخمیر شده، بادمجان، سفیده تخم مرغ، چای سبز و سیاه، غذاهای کنسرو شده را از برنامه غذایی خود حذف کنید.
رژیم غذایی غنی از آنتی هیستامین:
پزشکان برای درمان کهیر از داروهای آنتی هیستامین استفاده میکنند تا علائم آن را کاهش دهند، اما برخی افراد با این داروها بهتر میشوند و باید در کنار آن از رژیم غذایی استفاده کنند. تعدادی از گروههای غذایی هیستامین بسیار پایینی دارند و میتوانند به درمان علائم ناشی از کهیر کمک بسیاری کنند. نان، برنج، گوشت تازه، پاستا، برخی از سبزیجاتها، محصولات لبنی، سیب، سیب زمینی، سیر، دانه و روغن کتان، زردچوبه، خردل، برخی از ماهیها مانند کاد و قزن آلا از گروه غذاهایی هستند که سطح هیستامین کمی دارند.
حذف آلرژن ها:
گاهی اوقات خوردن غذاهایی که در گروه شبه آلرژنها قرار دارد موجب واکنش آلرژیک بدن میشود. برخی مواد طبیعی موجود در میوهها، سبزیجات، ادویهها، افزودنی مواد غذایی و هیستامین در گروه آلرژنها قرار دارند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
برای درمان کهیر خفیف نیازی به پزشک نیست اما اگر هر یک از شرایط زیر را داشتید بهتر است برای درمان و بهبودی کامل به پزشک مراجعه کنید.
- علائم کهیر(التهاب، تورم و غیره) در یک بخش بدن نباشد و به نقاط دیگر سرایت کند.
- کهیر هر چند ماه یکبار عود کند.
- خارش شدید پوستی به گونهای که پوست زخم شود.
- التهابات به برجستگیهای عفونی، متورم و دردناک تبدیل شوند.
- کهیرهایی که بیش از یک هفته روی بدن باقی بمانند.
کهیر با علائم آنافیلاکسی مانند تورم لبها، صورت، زبان و تنگی نفس همراه باشد.