مجله مراقبت از مو

درمان شوره سر با روش های موثر خانگی (9 روش از بین بردن شوره سر)

9 درمان خانگی برای رهایی از شوره سر

اگرچه شوره سر یک مشکل رایج و گاها پیدا کردن درمان شوره سر مناسب ناامید کننده است، اما  روش های درمانی طبیعی بسیار زیادی وجود دارد که می تواند به کاهش علایم و تسکین شما کمک کنند. برای درمان شوره سر چه کنیم؟ این بار اگر متوجه شوره سر بر روی موهای خود شدید، برخی از روش های درمانی و مراقبت از مو معرفی شده در این مطلب را امتحان کنید و با بهترین درمان شوره سر آشنا شوید.

در این مطلب به معرفی روش های درمان خانگی شوره سر می پردازیم. راه های ساده ای برای درمان شوره سر وجود دارد که البته این روش ها ممکن است برای همه افراد پاسخ یکسانی نداشته باشد. برای مثال، درمان شوره برای موهای چرب و موهای خشک متفاوت است. شما باید جنس موی خود را بشناسید و بر اساس آن روش های مختلف را امتحان کنید. 

علت شوره سر

دلایل ایجاد شوره سر
دلایل ایجاد شوره سر

ابتدا باید بدانیم شوره سر به چه دلیل ایجاد می شود تا راه های درمان آن را بررسی کنیم. شوره سر یکی از مشکلات شایع پوستی است که ممکن است به صورت خفیف یا شدید در افراد مختلف رخ دهد. علت شوره سر معمولا با افزایش تولید چربی و سلول‌های مرده پوست سر در ناحیه‌ پوست سر آغاز می‌شود. راحت ترین راه تشخیص آن وجود گرده های سفید رنگی است که روی لباس شما قرار دارد. به طور کلی عوامل مختلفی می‌توانند باعث ایجاد شوره سر شوند، مانند:

1. عوامل ژنتیکی

به عنوان اولین علت شوره سر می توان به ژنتیک اشاره کرد. در برخی افراد، ژنتیک می‌تواند نقش مهمی در ایجاد شوره داشته باشد.

2. تغذیه نامناسب

تغذیه و غذاهایی که در طول روز مصرف می کنید در ایجاد این مشکل تأثیرگذارند. مصرف غذاهای پرچرب، شیرینی‌ها، نمک زیاد و غذاهای پرفیبر از دیگر عوامل ایجاد شوره است.

3. خشکی پوست سر

کمبود رطوبت پوست سر می‌تواند باعث خشکی و تحریک پوست سر و در نتیجه پوسته پوسته شدن پوست سر شود. 

4. محصولات شیمیایی

استفاده از شامپوها و محصولات شیمیایی برای مو، می‌تواند باعث تحریک پوست سر شده و در نتیجه شما شاهد وجود شوره سر خواهید بود.

5. عدم شستشوی منظم سر

یکی دیگر از عوامل ایجاد شوره سر، عدم شستشوی منظم سر است. جمع شدن چربی و سلول‌های مرده نقش مهمی دارند.

6. بیماری‌های پوستی

برخی از بیماری‌های پوستی مانند درماتیت، پسوریازیس و خارش سر می‌توانند باعث به وجود آمدن شوره سر شوند.

دلایل دیگری نیز برای به وجود آمدن این مشکل وجود دارد و موارد بالا تنها بخشی از علت های شوره سر بودند. همراه دکتر فارمو باشید تا به درمان قطعی شوره سر بپردازیم. 

انواع شوره سر چیست؟

انواع شوره سر چیست
انواع شوره سر چیست

شوره سر به 4 نوع تقسیم می‌شود، چرب، خشک، سبوم و پسوریازیس که توضیحات هر یک در زیر آمده است:

شوره سر چرب: معمولا با درخشش پوست سر و تجمع چربی در نواحی مختلف پوست سر همراه است. با توجه به افزایش تولید چربی در پوست سر، باعث ایجاد التهاب و تحریک پوستی می‌شود که باعث تشدید شوره سر می‌شود. اگر شوره شما از این نوع است باید به دنبال درمان شوره سر چرب باشید.

شوره سر خشک: این نوع شوره هم با توجه به نام آن، باعث خشکی و ترک‌های پوست سر می‌شود. در این نوع شوره سر، پوست سر خشک و تحریک شده است و به همین علت ممکن است باعث خارش و سوزش پوست سر شود. روشی که باید برای رفع این نوع از شوره به کار بگیرید، درمان شوره سر خشک است.

شوره سر سبوم: این نوع شوره سر باعث تشدید خارش و تحریک پوستی می‌شود. علت اصلی این نوع شوره سر، غده‌های تولید سبوم هستند که بیش از اندازه ترشح می کنند و موجب چرب شدن بیش از حد پوست سر می شوند.

شوره سر پسوریازیس: این نوع شوره سر با علائمی شبیه به شوره سر چرب همراه است، اما علت آن یک بیماری پوستی به نام پسوریازیس است که با تشدید التهاب و تحریک پوستی در نواحی مختلف پوست سر همراه است.

لازم به ذکر است که علت و نوع شوره سر در هر فرد ممکن است متفاوت باشد و نیازمند بررسی تخصصی توسط پزشک متخصص پوست و مو باشد.

برای شوره سر چی خوبه؟

برخی از روش هایی که برای درمان شوره سر کارساز هستند شامل موارد زیر می هستند:

1-شامپوی ضد شوره

2- پرهیز از آب داغ

3- ماساژ پوست سر

4-رژیم غذایی متعادل

5-روغن درخت چای

6- آلوئه ورا

7- سرکه سیب

8-ابکشی صحیح موها پس از استحمام

9-عدم استرس 

1. درمان شوره سر با روغن چای

در گذشته ها، روغن چای برای درمان طیف وسیعی از بیماری های مختلف، از جمله آکنه و پسوریازیس، مورد استفاده قرار می گرفت. همچنین تحقیقات دانشمندان ثابت کرده است که روغن چای، خواص ضد میکروبی و ضد التهابی قابل توجهی دارد که ممکن است به درمان علائم شوره سر کمک کند (کتابخانه پزشکی مرکزی آمریکا).

به طور دقیق تر، بررسی ها نشان داده اند که روغن چای می تواند در از بین بردن نوعی قارچ خاص، که مولد شوره سر و درماتیت سبوره ای است، موثر واقع شود.

درمان شوره سر با روغن چای

در همین راستا، یک مطالعه یک ماهه بر روی 126 نفر و با هدف بررسی اثرات روغن چای انجام شده است. در طی این آزمایش، افراد به صورت روزانه با شامپوهای ضد شوره مخصوصی که حاوی 5 درصد روغن درخت چای و یا پلاسیبو بوده اند، موهای خود را می شستند.

همچنین تحقیقات دانشمندان ثابت کرده است که روغن چای، خواص ضد میکروبی و ضد التهابی قابل توجهی دارد که ممکن است به درمان علائم شوره سر کمک کند.

در پایان این آزمایش مشخص شده است که مصرف روغن درخت چای می تواند تا 41 درصد از شدت علایم شوره سر بکاهد و چربی و خارش سر را بهبود بخشد(کتابخانه ملی پزشکی آمریکا).

ویدیو روش درمان شوره سر

با این حال توجه داشته باشید که روغن درخت چای می تواند در افرادی با پوست های حساس، سبب ایجاد تحریک های پوستی شود. این افراد بهتر است چند قطره از روغن درخت چای را به روغن های دیگری، مانند روغن نارگیل، اضافه کنند و سپس آن را به صورت مستقیم بر روی پوست خود استعمال کنند.

 

2. از بین بردن شوره سر با روغن نارگیل

روغن نارگیل به واسطه فواید بسیار زیاد برای سلامتی خود شهرت دارد و اغلب از آن به عنوان یک درمان طبیعی برای شوره سر استفاده می شود.

روغن نارگیل می تواند فرایند آب رسانی به پوست را بهبود بخشد و از خشکی پوست سر، که سبب بدتر شدن علایم شوره می شود، جلوگیری کند.

نتایج یک مطالعه کوچک که بر روی 34 نفر انجام شده است، نشان می دهد که روغن نارگیل به اندازه سایر روغن های معدنی در بهبود آب رسانی به پوست سر موثر واقع می شود (کتابخانه پزشکی ملی آمریکا).

درمان شوره سر با روغن نارگیل

تحقیقات دیگر نیز نشان داده اند که روغن نارگیل می تواند به درمان اگزماهای پوستی کمک کند. این عارضه پوستی با شوره سر در ارتباط است.

 

یک مطالعه به مقایسه اثرات روغن نارگیل و دیگران روغن های معدنی در درمان درماتیت آتوپیک پرداخته است. این نوع از اگزما با التهاب و احساس خارش همراه است. مانند اگزمای پوست سر که می توانید در مورد آن اطلاعات بیشتری کسب کنید.

استفاده از روغن نارگیل بر روی پوست به مدت هشت هفته می تواند علایم اگزما را تا 68 درصد کاهش دهد. این در حالی است که سایر روغن های معدنی تنها می توانند به کاهش 38درصدی علائم کمک کنند.

روغن نارگیل و مشتقات آن همچنین دارای خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی هستند و این امر در برخی از تحقیقات آزمایشگاهی تایید شده است. اگرچه تاکنون این اثر بر روی گونه های شناخته شده قارچ ها که سبب ایجاد شوره سر می شوند، بررسی نشده است .

3. استفاده از آلوئه ورا برای درمان شوره سر

آلوئه ورا نوعی گیاه گوشتی است و از آن معمولا در پماد های پوستی، مواد آرایشی و لوسیون ها استفاده می شود. این باور عمومی وجود دارد که آلوئه ورا می تواند در درمان بیماری ها و آسیب های پوستی، مانند پسوریازیس، تبخال و سوختگی کمک کند (کتابخانه پزشکی ملی آمریکا). این گیاه همچنین ممکن است در درمان شوره سر نیز مفید واقع شود.

طبق بررسی‌های انجام شده در یک مقاله، خواص آنتی باکتریال و ضد قارچی آلوئه ورا می تواند به محافظت از پوست سر در برابر شوره، کمک کند. به طور مشابه، تحقیقات آزمایشگاهی نشان داده اند که آلوئه ورا می تواند به از بین بردن و یا کنترل گونه هایی از عفونت قارچی که سبب ریزش موها از پوست سر می شوند، موثر واقع شود.

درمان شوره سر با آلوئه ورا

مطالعات آزمایشگاهی همچنین دریافته اند که آلوئه ورا اثر ضد التهابی دارد و به همین دلیل می تواند بسیاری از علایم شوره سر را درمان کند .

با وجود نتایج امیدوار کننده، هنوز به مطالعات و تحقیقات بیشتری در خصوص نحوه تاثیر آلوئه ورا در درمان شوره سر، نیاز است.

4. تاثیر کاهش استرس در درمان شوره سر!

بیشتر متخصصان معتقد هستند که استرس می توانند بر جنبه های مختلفی از سلامتی شما اثر بگذارد. استرس می تواند همه چیز، از جمله سلامت جسمانی و روحی شما را تحت تاثیر قرار دهد.  

اگرچه استرس به تنهایی منجر به بروز شوره سر نمی شود، اما می تواند سبب تشدید علایمی مانند خشکی و خارش پوست شود. تحمل کردن سطح بالایی از استرس در مدت زمان طولانی، می تواند منجر به تضعیف سیستم ایمنی بدن شود.

یک سیستم ایمنی تضعیف شده می تواند توانایی بدن شما را در مبارزه با عفونت های قارچی و شرایط پوستی کاهش دهد و در نتیجه آن، شوره سر بروز کند.

درمان شوره سر با کاهش استرس

یک مطالعه که بر روی 82 بیمار مبتلا به درماتیت سبورئیک (یکی از علت های رایج شوره سر) انجام شده است، پزشکان متوجه شده اند بیشتر اپیزود های درماتیت در اثر یک اتفاق پر استرس در زندگی افراد رخ داده اند .

شما می توانید با کمک برخی از تکنیک های کاهش استرس، مانند یوگا، مدیتیشن و تنفس عمیق، به کنترل سطح استرس خود کمک کنید.

5. درمان شوره سر با سرکه سیب

سرکه سیب فواید بسیار زیادی برای سلامت بدن دارد. این فواید شامل افزایش حساسیت بدن به انسولین و سرعت بخشیدن به کاهش وزن می باشد . سرکه سیب را می توان به عنوان یک درمان طبیعی شوره سر معرفی کرد.

این باور وجود دارد که خاصیت اسیدی سرکه می تواند به تحریک و پاک سازی سلول های مرده پوست سر کمک کند. همچنین این باور وجود دارد که سرکه سیب با متعادل نگه داشتن سطح ph پوست سر، به کاهش رشد قارچ ها در این محیط کمک می کند و در نتیجه آن در از بین بردن شوره سر موثر است.

درمان شوره سر با سرکه سیب

با این حال هنوز هیچ مطالعه علمی دقیقی این مشاهدات را تایید نکرده است و بسیاری از خواص درمانی سرکه برای از بین بردن شوره سر به آزمون و خطا و طب تجربی محدود می شود.

با این وجود، مشاهدات آزمایشگاهی نشان داده اند که سرکه سیب و مشتقات آن می توانند از رشد نوع های خاصی از قارچ ها جلوگیری کنند .

برای امتحان کردن سرکه سیب، شما می توانید چند قاشق از آن را به شامپوی موهایتان اضافه کنید و یا اینکه همین مقدار سرکه را با روغن های گیاهی مخلوط کرده و آن را به داخل موهایتان اسپری کنید.

6. آسپرین و درمان شوره سر

 قبل از استفاده از آسپرین حتما با پزشک متخصص مشورت نمایید تا مطمئن شوید شرایط پوستی شما مناسب استفاده از این ماده می باشد.سالیسیک اسید یکی از مواد اصلی تشکیل دهنده آسپرین است و دارای خواص ضد التهاب می باشد. علاوه بر آسپرین، از این ماده در شامپوهای ضد شوره سر نیز استفاده می شود.

سالیسیک اسید می تواند پوست های مرده و بخش های شل شده پوست سر را از بین ببرد که در نتیجه این امر، این پوست ها به راحتی از پوست سر جدا می شوند.

درمان شوره سر با آسپرین

در یک مطالعه انجام شده بر روی 19 نفر از افرادی که از شوره سر رنج می برند، از دو شامپوی مختلف استفاده شد. این شامپوها حاوی ترکیب پیروکتون اولامین با سالیسیک اسید و یا پریتیون روی بودند.

هر دو شامپو این قابلیت را داشتند که شوره سر را در چهار هفته درمان کنند، اما شامپویی که حاوی سالیسیک اسید بود در کاهش ریزش پوست سر به شکل موثرتری عمل کرد.

یک تحقیق دیگر نیز نشان داده است که شامپو های حاوی سالیسیک اسید به اندازه داروهای تجویز شده برای درمان شوره سر و درماتیت سبوره ای موثر هستند .

برای درمان شوره سر، شما می توانید دو عدد قرص آسپرین را پودر کنید و قبل از شستشوی موها، آن را به شامپو اضافه کنید و سپس مانند همیشه موهای خود را آبکشی کنید.

7. امگا 3 دشمن شوره سر!

اسید های چرب امگا3 نقش بسیار مهمی را در بدن ایفا می کنند. نه تنها این اسید ها سازنده غشای سلولی هستند، بلکه عنصری مهم برای بهبود عملکرد قلب، سیستم ایمنی و ریه ها محسوب می شوند  .

اسید های چرب امگا 3 برای سلامتی پوست نیز حیاتی هستند. این اسید ها، میزان چربی تولید شده و میزان آب رسانی بدن را کنترل می کنند و در بهبود جای زخم ها و جلوگیری از پیری زودرس موثر هستند.

درمان شوره سر با امگا 3

کمبود امگا3 در بدن می تواند علایم زیادی را به همراه داشته باشد، که از جمله آنها می توان به خشکی موها، خشکی پوست و شوره سر اشاره کرد .

اسیدهای چرب امگا 3 ضد التهاب هستند و این امر می تواند تحریک پوست و علائم شوره سر را بهبود بخشد. ماهی های چرب، مانند سالمون، قزل آلا و ماهی خالدار منابع خوبی از اسید های امگا 3 هستند. شما همچنین می توانید از مکمل های غذایی روغن ماهی، برای افزایش میزان مصرف امگا3، کمک بگیرید. همچنین مصرف مواد غذایی مانند دانه های چیا، گردو و گیاه کتان نیز می توانند تامین کننده این ماده حیاتی برای بدن شما باشند.

8. تاثیر مصرف بیشتر پروبیوتیک ها و درمان شوره سر

پروبیوتیک ها دسته ای از باکتری های بسیار مفید هستند که می توانند به ارتقای سطح سلامتی بدن شما کمک کنند. پروبیوتیک ها مزایای بسیار زیادی دارند که در این میان می توان به محافظت از بدن در برابر آلرژ‌ی‌ها، پایین نگه داشتن سطح کلسترول و افزایش سرعت کاهش وزن اشاره کرد.

پروبیوتیک ها همچنین می توانند عملکرد سیستم ایمنی بدن را افزایش دهند و این بدان معناست که بدن در مبارزه با عفونت های قارچی مولد شوره سر، بهتر عمل خواهد کرد.

درمان شوره سر با مصرف پروبیوتیک ها

 یک مطالعه انجام شده بر روی 60 نفر نشان داده است که مصرف پروبیوتیک ها برای 56 روز می تواند به شکل قابل توجهی شدت شوره سر را کاهش دهد .

  • پروبیوتیک ها همچنین در کاهش شدت عارضه های پوستی، مانند اگزما و درماتیت، به ویژه در کودکان و نوزادان، موثر واقع می شود.
  • برای دریافت دوز مناسب از پروبیوتیک ها، می توانید از مکمل های غذایی کمک بگیرید.
  • شما همچنین می توانید از طریق بسیاری از غذاهای تخمیری، مانند کیمچی، ترشی کلم و غیره، این ماده را دریافت کنید.

9. بهبود شوره سر با استفاده از جوش شیرین

در سراسر جهان و در انباری و یا کابینت های آشپزخانه ها، جوش شیرین وجود دارد. این ماده یکی از روش های درمانی سریع، راحت و در دسترس برای درمان شوره سر محسوب می شود.

این باور وجود دارد که جوش شیرین می تواند به عنوان یک لایه بردار بسیار ملایم، در از بین بردن سلول های مرده پوست، احساس خارش و پوسته شدن سر موثر عمل کند.

درمان شوره سر با جوش شیرین

جوش شیرین همچنین دارای خواص ضد قارچی است که می تواند به درمان شوره سر کمک کند. در یک مطالعه آزمایشگاهی مشخص شد که خاصیت ضد قارچی جوش شیرین در از بین بردن بسیاری از نوع های رایج قارچ که می توانند سبب عفونت پوست شوند، موثر است.

در این ازمایش و پس از هفت روز، جوش شیرین توانست تا 79 درصد از رشد قارچ ها در نمونه های آزمایش شده، جلوگیری کند. ازمایشی دیگر بر روی تاثیرات جوش شیرین بر روی 31 بیمار مبتلا به پسوریازیس نشان داده است که حمام جوش شیرین، می تواند احساس خارش و التهاب را در بیماران پس از سه هفته، به شکل قابل توجهی کاهش دهد .

روش های درمانی برای شرایط پزشکی دیگر، مانند درماتیت آتوپیک، نشان داده است که حمام جوش شیرین می تواند از احساس خارش به شکل قابل توجهی بکاهد.

برای دریافت بهترین نتیجه از این ماده، سعی کنید جوش شیرین را بر روی موهای خیس بمالید و آن را بر روی پوست سر خود ماساژ دهید. اجازه دهید جوش شیرین برای یک الی دو دقیقه بر روی سر شما باقی بماند، سپس موهای خود را مانند همیشه شامپو کرده و اب کشی کنید.

سخن آخر در مورد درمان شوره سر

درست است که شوره سر یک مشکل رایج است و شاید پیدا کردن درمان قطعی آن سخت باشد ولی روش های درمانی طبیعی بسیار زیادی وجود دارند که می تواند به کاهش علایم و تسکین شما کمک کنند.

 

از شامپوی ضد شوره استفاده کنید: به دنبال شامپوی حاوی موادی مانند کتوکونازول، اسید سالیسیلیک، قطران زغال سنگ و سولفید سلنیوم باشید.

از آب داغ اجتناب کنید: آب داغ می تواند پوست سر شما را خشک و تحریک پذیر کند. به جای آن از آب ولرم استفاده کنید.

پوست سر خود را ماساژ دهید: ماساژ پوست سر می تواند گردش خون را افزایش دهد، تشکیل پوسته ها را کاهش دهد و استرس را کاهش دهد.

رژیم غذایی متعادل داشته باشید: رژیم غذایی تاثیر زیادی بر سلامت کلی دارد. خوردن غذاهای غنی از ویتامین ها و مواد معدنی می تواند به جلوگیری از شوره سر کمک کند.

از روغن درخت چای استفاده کنید: روغن درخت چای دارای خواص ضد قارچی است که می تواند به از بین بردن مخمری که باعث شوره سر می شود کمک کند.

استفاده از آلوئه ورا: آلوئه ورا دارای خواص ضد قارچی و ضد باکتریایی است که می تواند به کاهش شوره سر و تسکین پوست سر شما کمک کند.

استرس را مدیریت کنید: استرس می تواند شوره سر را تحریک کند، بنابراین سعی کنید سطح استرس خود را از طریق تکنیک های آرام سازی مانند مدیتیشن، یوگا یا تمرینات تنفس عمیق مدیریت کنید.

از سرکه سیب استفاده کنید: سرکه سیب دارای خواص اسیدی است که می تواند به بازگرداندن تعادل pH پوست سر کمک کند و به از بین بردن مخمرهایی که باعث شوره سر می شود کمک کند.

بعد از هر بار شستشو موهای خود را به درستی آبکشی کنید: مطمئن شوید که پس از هر بار شستشو موهای خود را به خوبی آبکشی کنید تا از تجمع باقی مانده روی پوست سر خود جلوگیری کنید.

با متخصص پوست خود صحبت کنید: اگر شوره سر شما علیرغم تلاش شما ادامه پیدا کرد، با متخصص پوست خود صحبت کنید که ممکن است بتواند یک شامپو قوی یا درمان دارویی را توصیه کند.

این بار اگر متوجه شوره سر بر روی موهای خود شدید، برخی از روش های درمانی معرفی شده در بالا را امتحان کنید.

شما می توانید این روش های درمانی را به تنهایی و یا به صورت ترکیبی با محصولات شیمیایی و شامپوهای ضد شوره سر امتحان کنید تا اثرات درمانی را به حداکثر برسانید.

توجه: این مطلب یک توصیه پزشکی یا دارویی نیست!

4.5/5 - (45 امتیاز)

دکتر فارمو

دکتر فارمو مجموعه ای از متخصصان زیبایی و تندرستی، با سال ها تجربه‌ در زمینه های سلامت پوست و مو، رژیم درمانی، آرایشی و عمل‌های زیبایی است. ما به طور کامل با نیازهای مخاطبان خود آشنا هستیم و با به کارگیری علم روز، روش‌های مدرن و ابزارهای پیشرفته، به مراجعین خود کمک می‌کنیم تا بدنی سالم و ظاهری جذاب داشته باشند. هدف ما ایجاد آگاهی از طریق اطلاعات صحیح و بروز است تا ضمن فراهم آوردن تجربه‌ی مثبت و دلنشین، پرسش ها و چالش های شما را نیز رفع کنیم.

‫6 دیدگاه ها

  1. من روغن نارگیل رو امتحان کردم خیلی تاثیر داشته ولی استرس بیشتر از هر چیزی تاثیر داره

    1. علی عزیز لطفا مطلب بهترین شامپو ضد شوره رو مطالعه بفرمایید.

  2. سلام شوره سر من جوری هست که بعد از کنده شدن شوره از سرم باعث خارش و سوزش میشود تا الان خیلی درمان ها رو امتحان کردم ولی بعد از مدتی اثرش از بین میره و مثل قبل شورا میزنه

    1. علی عزیز
      شوره سر دلایل مختلفی می تونه داشته باشه و برای درمان مهمه که دلیل اون مشخص بشه و ممکن هست درمان ادامه دار نیاز داشته باشین.
      ما پیشنهاد می کنیم برای بررسی بیشتر حتما به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنین.
      امیدواریم که هر چه زودتر مشکل تون حل بشه :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا