علت و درمان ریزش مو در کودکان
علت ریزش مو در کودکان ممکن است به دلیل قارچ، بیماری خود ایمنی، مشکل در کارکرد تیروئید و سندرم آناژن و استرس باشد. ریزش مو در کودکان یک امر شایع نیست، اما با این وجود در کودکان با سنین مختلف رخ میدهد. با شناسایی درست علت ریزش مو میتوان به راحتی آن را درمان کرد. البته دلیل ریزش مو کودکان بطور معمول با بزرگسالان متفاوت است و به دلیل تغییرات و مشکلات پوسته سر رخ میدهد.
چه عواملی باعث ریزش مو در کودکان میشود؟
همانطور که گفتیم ریزش مو در کودکان به دلایل مختلف رخ میدهد که یکی از آشناترین و مهمترین آنها عفونت و بروز مشکلاتی در پوست سر است. در ادامه به معرفی و بررسی کامل و دقیق این دلایل میپردازیم.
1- قارچ پوست سر
قارچ پوست سر که با نام کرم حلقوی پوست سر معرفی و شناخته میشود، بطورمعمول زمانی شیوع پیدا میکند که بچهها به سراغ استفاده از وسایل شخصی دیگران نظیر؛ شانهها و کلاه بروند. کودکان مبتلا به این بیماری قسمتهایی از موی سر خود را بصورت لکهای از دست میدهند و این قسمتها سیاهرنگ، برآمده، قرمز و پوسته پوسته خواهد شد. شایان ذکر است که این عفونت بطورمعمول در کودکان ۳ تا ۱۰ سال ایجاد میشود و پسران بیش از دختران در معرض آن هستند.
تشخیص قارچ پوست سر به سادگی توسط متخصص و با معاینه پوست سر امکانپذیر است. البته در برخی موارد متخصصان قسمتهای کوچکی از پوست عفونی را خراش میدهند و نمونه را با هدف تأیید تشخیص خود به آزمایشگاه میفرستند.
خوب است بدانید که قارچ پوست سر را میتوان با مصرف داروهای ضدقارچ در هشت هفته درمان کرد. البته پیشنهاد ما به شما این است که در این بازهی زمانی با استفاده از شامپوی ضدقارچ مانع انتقال ویروس به دیگر کودکان شوید.
2- اختلال در کارکرد غدهی تیروئید
از دیگر دلایل ریزش مو در کودکان میتوان به مشکلات غده تیروئید اشاره کرد. همانطور که میدانید این غده یکی از مهمترین ارگانهای بدن است و نقش مهمی در تولید هورمونها و متعادلسازی آنها دارد.
کمکاری تیروئید در کودکان مشکلاتی نظیر؛ ریزش مو، افزایش وزن، اختلال در خواب، افسردگی، کاهش رشد، تغییر رنگ پوست و… به همراه دارد. این نوع ریزش مو کودکان به کمک رژیم غذایی مناسب و مصرف ید درمان میشود. چراکه یکی از دلایل اصلی ایجاد تیروئید، کمبود ید در بدن است. در موارد پیشرفته شما میتوانید مطابق با دستور پزشک از قرصهای هورمون جایگزین نظیر؛ لووتیروکسین استفاده نمایید. البته تحت هیچ شرایطی از این قرص و دیگر قرصهای تیروئید برای کودکان نباید استفاده کرد.
3- بیماریهای خودایمنی
در بیماریهای خودایمنی سلولهای دفاعی بدن، سلولهای خودی را بیگانه تلقی میکنند و آنها را از بین میبرند. با حمله سلولهای ایمنی بدن به سلولهای ریشه مو، فولیکولهای مو تخریب میشوند و به این ترتیب ریزش مو رخ میدهد. شایان ذکر است که در حال حاضر بیماریهای خودایمنی درمانی ندارند و تنها میتوان علائم ناشی از آنها را کاهش داد.
در رابطه با ریزش مو کودکان با بیماریهای خودایمنی پس ازبینرفتن کامل پیاز مو دیگر امکان رویش مجدد مو وجود ندارد و بسته به شدت بیماری میتوان از داروهای مکمل کمک گرفت.
4- استرس
از دیگر دلایل ریزش مو در کودکان میتوان به استرس و اضطراب شدید اشاره کرد. تب، جراحی، داروهای بیهوشی و بیحسی و یا فوت یکی از افراد خانواده از مهمترین عوامل استرسزایی کودکان هستند. بطورکلی ریزش موی ناشی از استرس درمان قطعی و مناسبی ندارد، اما در بسیاری از موارد پس از به پایانرسیدن شرایط بحرانی بهبود خواهد یافت و موها به حالت عادی بازخواهند گشت.
5- سندرم آناژن
سندرم آناژن بطورمعمول بین ۶ ماهگی تا ۶ سالگی رخ میدهد و مهمترین علت ریزش مو در کودکان به شمار میآید. این سندرم در کودکان با موهای رنگ روشن و طلایی بسیار شایع است.
امروزه جهت درمان سندرم آناژن با توجه به میزان درگیری فولیکولهای مو، از داروهای مخصوص در دوزهای مشخص استفاده میشود.
6- داروهای شیمیایی
حساسیت به داروها و مواد شیمیایی از دیگر دلایل ریزش مو کودکان است. چراکه برخی از کودکان به داروها و موادشیمیایی موجود در قرصها یا موادغذایی حساسیت دارند و پس از مصرف آنها با عوارض مختلفی مواجه میشوند. در این شرایط بطورمعمول با توقف مصرف ماده موردنظر، ریزش مو متوقف خواهد شد. شما میتوانید دیگر دلایل ریزش مو را با مراجعه به صفحه علت ریزش مو بطورکامل مطالعه نمایید.
روشهای درمان ریزش مو در کودکان
حال که با علت ریزش شدید مو در کودکان بطورکلی دلایل ریزش مو در آنها آشنا شدیم، به سراغ روشهای درمان و بهبود این بیماری میرویم.
1. جبران کمبودهای غذایی
همانطور که میدانید تمام افراد و کودکان اگر مقادیر مناسبی از ویتامینها، موادمعدنی و پروتئینها را مصرف نکنند، با ریزش مو مواجه خواهند شد. جالب است بدانید که ریزش مو در کودکان میتواند نشاندهنده اختلالات بیاشتهایی عصبی یا بولیمیا باشد. جهت درمان ریزش موی ناشی از کمبود موادغذایی باید مقدار کافی آهن، روی، نیاسین، بیوتین و پروتئین و انواع آمینواسید در رژیم غذایی کودک خود قرار دهید.
2. درمان خانگی
یکی از روشهای درمانی موثر ریزش مو کودکان و بزرگسالان، درمان خانگی است. برای مثال شما میتوانید از طریق ماساژدادن کف سر و محل رویش موها، رشد مو را تحریک کنید. خوب است بدانید که اگر در روز چندین بار این کار را در آرامش و بدون اضطراب انجام دهید، اثرات مثبت آن را در کوتاهمدت مشاهده خواهید کرد.
از دیگر تکنیکهای درمان خانگی ریزش مو در کودکان میتوان به استفاده از روغنهای گیاهی نظیر؛ روغن نارگیل، روغن شمعدانی، روغن سیاهدانه، روغن خردل، روغن زیتون و… اشاره کرد. شما میتوانید دیگر درمانهای خانگی ریزش مو کودکان را با مراجعه به صفحه روش درمان خانگی ریزش مو بطور کامل مطالعه نمایید.
علت ریزش مو در کودک ۴ ساله
بطور کلی ریزش مو در کودکان ۴ ساله نسبت به دیگر کودکان بیشتر مشاهده میشود. هنگام مواجهشدن با ریزش مو در کودکان بهتر است که پیش از هرچیزی آزمایش خون و تیروئید انجام دهید. حال اگر این آزمایشات در کودک شما نرمال بودند، پزشک به سراغ علائم و تشخیصهای دیگر میرود.
در بسیاری از موارد ریزش مو در کودکان ۴ ساله به دلیل استرس و تنش عصبی رخ میدهد، به همین جهت بهتر است در رابطه با کودک خود با روانشناس صحبت نمایید.
ریزش مو در کودکان تا چه اندازه طبیعی است؟
همانطور که بدون شک میدانید ریزش مو تا حد مشخصی طبیعی است و نیاز به مراجعه به پزشک وجود ندارد. برای مثال اگر هنگام تعویض روبالشی کودک خود چندین تار موی مشاهده نمایید، هیچ جای نگرانی وجود ندارد و چند تار مو دلیل بر طاسشدن فرزند شما نخواهد بود.
خوب است بدانید که موی بزرگسالان بصورت طبیعی بین ۵۰ تا ۱۰۰ عدد در روز ریزش دارد و اگر بیشتر از این عدد شود، میتوان به سراغ مقاله انواع ریزش مو زنانه و مردانه رفت تا علت را پیدا کرد. در کودکان ریزش موی روزانه به ندرت رخ میدهد و بطورمعمول در سنین بالاتر و نزدیک به بلوغ ریزش موی روزانه آغاز خواهد شد. بطورکلی اگر موی کودک شما به فراوانی میریزد و نزدیک بلوغ نیست، باید به سراغ علت ریزش موی سر و چگونگی بهبود و درمان آن رفت.