مراقبت از پوست

درمان حساسیت به ماسک صورت (ماسکنه)

شایع ترین مشکل پوستی ناشی از زدن ماسک!

درمان ماسکنه – در راستای جلوگیری از شیوع ویروس کووید ۱۹ استفاده از ماسک تبدیل به یکی از عادات روزانه ما شده است. استفاده از ماسک در بسیاری از مکان های عمومی مانند رستوران و فروشگاه های مواد غذایی الزامی است. استفاده از ماسک از انتقال ویروس کرونا پخش شده در محیط به مجاری تنفسی جلوگیری می نماید. چنانچه بر اثر استفاده مداوم از ماسک دچار برخی مشکلات پوستی شدید، این را در نظر بگیرید که شما تنها نیستید.

این عارضه به ماسکنه مشهور است که بر اثر استفاده مداوم از ماسک به وجود می آید. برای درمان ماسکنه به ادامه مطلب توجه کنید. ماسکنه در تمام موارد منجر به ایجاد جوش بر روی پوست نمی شود، بلکه ممکن است علائمی مانند قرمزی، برجستگی و التهاب در آن ظاهر شود. برای اطلاع از روش های درمان ماسکنه و چگونگی جلوگیری از آن با ما همراه باشید.


ماسکنه چیست؟

ماسکنه چیست؟

به طور کلی ماسکنه به مشکلات مختلف پوستی که بر اثر استفاده از ماسک بر روی صورت ایجاد می شود گفته می شود. درمان ماسکنه با توجه به شرایط آن متفاوت است. از جمله مشکلات پوستی می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

  • آکنه: هنگامی که منافذ پوست با چربی، سلول های مرده پوست و یا آلودگی مسدود شود آکنه به وجود می آید. آکنه می تواند موجب به وجود آمدن جوش های ریز، جوش سرسفید و یا سرسیاه شود.
  • روساسه : اگر به عارضه روساسه دچار هستید، استفاده از ماسک به تشدید آن می انجامد. همچنین ممکن است علائمی مانند جوش و التهابات و قرمزی پوست ظاهر شود.
  • درماتیت تماسی: هنگامی که پوست شما به مواد تشکیل دهنده ماسک حساسیت داشته باشد درماتیت تماسی ایجاد می شود. درماتیت باعث تشکیل جوش و دانه های قرمز رنگ، التهاب و تاول پوستی می گردد.
  • فولیکولیت: فولیکولیت یا عفونت فولیکول های مو باعث ایجاد برآمدگی هایی بر روی پوست می شود. در برخی موارد آنها با آکنه اشتباه گرفته می شوند. خارش و درد از دیگر عوارض آن بشمار می آید. در صورتی که سابقه ابتلا به فولیکولیت را دارید، در صورت استفاده از ماسک مستعد ابتلا به ماسکنه هستید. قبل از معرفی روش های درمان ماسکنه به بررسی علل و عوامل آن می پردازیم.

 

دلایل بروز ماسکنه چیست؟

به دلیل اینکه ماسکنه بر اثر شرایط مختلف پوستی ایجاد می شود، علت دقیق این عارضه پوستی بسیار متفاوت است. جهت درمان ماسکنه ابتدا یافتن علت ایجاد ماسکنه اهمیت دارد. در اغلب موارد علت ایجاد ماسکنه بسته شدن منافذ پوستی است. شما بر روی پوست خود چربی، سلول های مرده پوستی و باکتری دارید. هنگامی که ماسک می زنید، این عوامل تشدید شده و منافذ پوست شما مسدود می شوند. ماسک منجر به افزایش رطوبت بر اثر تنفس می شود که یکی دیگر از عوامل بروز آکنه است. عامل مهم دیگر سایش است.

ماسکنه

ماسک با سطح پوست در تماس بوده و موجب تحریک و ایجاد جوش می شود. همچنین برخی افراد حساسیت و آلرژی به مواد تشکیل دهنده ماسک دارند. برخی ماسک ها احساس زبری و خشکی بر روی پوست دارند. بنابراین استفاده از ماسکی که با مواد شوینده معطر شستشو شده است ممکن است ایجاد آلرژی نماید. عوامل بسیار زیادی در ایجاد ماسکنه تاثیر دارند از جمله استفاده طولانی مدت از ماسک، با این حال سایر عوامل شامل موارد ذیل است. دانستن عوامل ایجاد کننده ماسکنه در تعیین روش درمان ماسکنه و جلوگیری از آن بسیار مهم است.

استفاده از لوازم آرایشی

در صورت استفاده از لوازم آرایشی و آرایش کردن زیر ماسک، منافذ پوستی بسته می شوند و احتمال ایجاد آکنه افزایش می یابد.

وجود رطوبت

گرما و رطوبت حاصل از تنفس در زیر ماسک باعث تشدید آکنه می شود. این مشکل در ماه های گرم تابستان بیشتر اتفاق می افتد. بعلاوه گرما و رطوبت بالا موجب ایجاد جوش های دردناک، کیست، جوش چرکی و کورک می شود.

هوای سرد و خشک

تغییر فصل تاثیر زیادی در بهبود ماسکنه ندارد. پوست در فصول پائیز و زمستان خشک می شود. اصطکاک میان ماسک پوست موجب از بین رفتن چربی سطح پوست می شود. تماس مداوم پوست با ماسک موجب تجزیه سلول های سطحی پوست شده و باعث باز شدن فولیکول مو می شود. این کار به ایجاد فولیکولیت که یک عفونت باکتریایی است به همراه سلول های خشک و مرده اطراف آن منجر می شود.

استرس

استرس و نگرانی باعث افزایش ترشح هورمون کورتیزول و سایر هورمون های مربوطه می شود. این افزایش سطح هورمون ها در بدن منجر به تضعیف سیستم ایمنی می شود. هنگام تضعیف سیستم ایمنی، بدن شروع به خارج کردن عوامل آن از بدن می نماید. این عامل به صورت عارضه های پوستی در سطح بدن نمایان می شوند.

استفاده از کرم ضد آفتاب

شما در مواقعی که ساعتهای طولانی در خارج از منزل و در فضای آزاد هستید، از کرم ضد آفتاب استفاده می کنید. این کرم ها موجب پوشش سطح پوست و مسدود شدن منافذ پوستی می شوند. استفاده از کرم های ضد آفتاب با درصد پایین یا کرم های مرطوب کننده بر پایه کرم ضد آفتاب، احتمال مسدود شدن منافذ پوستی را کاهش می دهد.

در مباحث فوق علل مختلف ایجاد ماسکنه را تشریح نمودیم. یافتن علت ایجاد ماسکنه به استفاده از بهترین روش درمان ماسکنه و جلوگیری از تشدید آن کمک می کند.

 

آیا استفاده از ماسک منجر به ایجاد سایر مشکلات پوستی می شود؟

علاوه بر مسدود شدن منافذ پوستی، تماس مداوم میان ماسک و پوست به آسیب دیدن سلول های سطحی پوست می انجامد. بر روی سطح پوست لایه های بسیار نازکی از چربی وجود دارد که به حفظ رطوبت آن کمک می کند. این لایه به افزایش ایمنی پوست، محافظت پوست از محرک های خارجی، باکتری و ویروس می شود. وقتی این لایه محافظ چربی از بین می رود، پوست در معرض انواع مشکلات پوستی مانند اگزما و جوش قرار می گیرد. این موارد پوست شما را با مشکلات جدی مواجه می کند. افرادی که پوست حساس و خشک دارند، در تماس مداوم با ماسک، بیشتر در معرض مشکلات پوستی قرار می گیرند.

درمان ماسکنه چیست؟

طبق اظهارات دکتر چامپلین، ویروس کووید ۱۹ تغییرات زیادی در زندگی روزمره ما ایجاد کرده است. استفاده از ماسک یکی از بزرگترین تغییرات است. درمان ماسکنه برای افرادی که دچار ماسکنه بر اثر عواملی مانند رطوبت، دما، خشکی و اصطکاک می شوند تبدیل به یک چالش شده است. اگر دچار ماسکنه شده اید برای درمان ماسکنه با متخصص پوست مشورت کنید.

لب ها جزو اجزایی هستند که بر اثر تماس با ماسک ممکن است دچار خشکی و آسیب شوند. از کرم و محصولات مراقبتی لب که نرمی و چربی لازم برای لب را تامین می کنند استفاده کنید.

 

آیا استفاده از ماسک با جنس های مختلف در ایجاد ماسکنه تاثیر دارد؟

پروفسور طاهر سیف و دو نفر از فارغ التحصیلان به نام های آنور آیدین و بشار ایمون نشان دادند که تی شرتهای کارکرده بهترین مواد برای ساخت ماسک هستند. ماسک صورت تشکیل شده از یک لایه کتان می تواند همانند کتان استفاده شده در تی شرت، تا ۴۰ درصد از انتشار ذرات تنفسی جلوگیری کند. در ماسک دو لایه این محافظت تا ۹۸ درصد افزایش می یابد. در صنایع غیر پزشکی و درمانی، افرادی که فاصله اجتماعی را رعایت می کنند، ماسک ساخته شده از کتان باید قابل تنفس، راحت و موثر باشد.

علاوه بر ساخت ماسک با استفاده از کتان قابل تنفس، یکی از روش درمان ماسکنه و پیشگیری از آن ماسکی است که حداقل اصطکاک را با پوست داشته باشد. ماسک ابریشمی یا دارای خطوط ابریشمی که اصطکاک کمی با پوست دارند می تواند ریسک ابتلا به ماسکنه را کاهش دهد. جدا از جنس ماسک در هر صورت شستشوی مکرر ماسک توصیه می شود.

درمان ماسکنه

استفاده مداوم از ماسک حتی در صورت ابتلا به ماسکنه الزامی است. پوشاندن دهان و بینی با ماسک یکی از بهترین روش ها برای جلوگیری از ابتلا به ویروس کووید ۱۹ است. روش های مختلفی برای پیشگیری از ماسکنه و درمان ماسکنه وجود دارد. در ادامه راهکارهای مختلف درمان ماسکنه را تشریح می کنیم.

شستشوی مرتب صورت

درمان ماسکنه

در طول دوران شیوع ویروس کووید ۱۹ انجام مراقبت های روزانه پوست جهت حفظ سلامت پوست و درمان ماسکنه الزامی است. برای این منظور هر روز اول صبح، شب هنگام قبل از خواب و بعد از استفاده از ماسک صورت خود را بشوئید. استفاده از صابون و آب ولرم هنگام شستشو و خشک کردن صورت با حوله بدون کشیدن حوله بر روی پوست جهت جلوگیری از خشک شدن پوست توصیه می شود.

استفاده از پاک کننده ملایم

درمان ماسکنه

تمیز کننده ملایم سطح پوست را از چربی، باکتری و رطوبت پاک می کند. از پاک کننده های الکلی، عطر و ادکلن استفاده نکنید. این مواد سطح پوست را خشک کرده و احتمال ابتلا به ماسکنه را افزایش می دهند. در صورتی که ماسکنه شما جدی است، برای درمان ماسکنه از تمیز کننده های پزشکی مانند پروکسید بنزول استفاده کنید.

استفاده از مرطوب کننده های غیر دارویی

کرم درمان ماسکنه

پس از شستشوی صورت از مرطوب کننده های غیر درمانی جهت آبرسانی به پوست استفاده کنید. این کار جهت جلوگیری از خشکی پوست و درمان ماسکنه مناسب است.

استفاده از کرم کورتیزون و مرطوب کننده

کرم مرطوب کننده درمان ماسکنه

اگر ماسکنه شما خشک است و پوست شما زخمی است برای درمان ماسکنه از کرم کورتیزون با مرطوب کننده حاوی سرامید بر روی آن استفاده کنید.

عدم استفاده از مواد آرایشی

جلوگیری از ماسکنه

یکی دیگر از روش های جلوگیری از ماسکنه عدم استفاده از مواد آرایشی است. هنگام ماسک زدن آرایش نکنید. مواد آرایشی باعث مسدود شدن منافذ پوستی می شوند.

 

نکات مهم در پیشگیری از ماسکنه

ماسکنه

در مواردی که نیاز به استفاده از ماسک برای حضور در اماکن عمومی و خارج از منزل دارید، توجه به نکات ذیل در پیشگیری از ماسکنه اهمیت زیادی دارد. با رعایت این نکات و پیشگیری از ماسکنه دیگر نیازی به درمان ماسکنه نخواهید داشت پس آنها را جدی بگیرید.

شستشوی ماسک پس از هر بار استفاده

هرگز ماسک های پارچه ای را قبل از شستشو استفاده نکنید. از مواد شوینده غیر حساسیت زا استفاده کرده و اجازه دهید ماسک کاملا خشک شود.

استفاده از کرم آنتی بیوتیک موضعی

باکتری ها در زیر ماسک می توانند اقدام به تکثیر کنند. این عاملی برای ایجاد آکنه است. برای جلوگیری از این مشکل، متخصصین پوست توصیه می کنند که از کرم موضعی آنتی بیوتیک بر روی پوست قبل از ماسک زدن استفاده کنید. این کار یکی از روشهای درمان ماسکنه است. توصیه می شود قبل استفاده از هر دارویی حتما با پزشک متخصص مشورت نمایید.

دور انداختن ماسک های یکبار مصرف پس از استفاده

پس از هر با  استفاده از ماسک های یکبار مصرف، حتما آنها را دور بیاندازید و از استفاده مجدد خودداری کنید.

ماسک خود را هر ۴ ساعت یکبار بردارید

متخصصین آکادمی درماتولوژی آمریکا توصیه می کنند پس از هر ۴ ساعت استفاده از ماسک، پانزده دقیقه ماسک خود را برداشته و اجازه تنفس به پوست خود بدهید. برای برداشتن ماسک دقت کنید که اطراف شما افراد دیگری حضور نداشته باشند. همچنین قبل از برداشتن ماسک، دست های خود را با دقت بشوئید.

استفاده از مرطوب کننده قبل از ماسک زدن

از دیگر موارد درمان ماسکنه و یا پیشگیری از بروز آن استفاده از کرم مرطوب کننده قبل از استفاده از ماسک است. کرم موجب ایجاد یک لایه محافظ ما بین پوست و ماسک می شود.

استفاده از ماسک مناسب

برای جلوگیری از ابتلا به ماسکنه و پیشگیری از آن دقت کنید که ماسک انتخابی شما به دقت بر روی بینی و دهان شما قرار گیرد، حداقل دو لایه باشد و از مواد طبیعی و درجه یک نرم مانند کتان ساخته شده باشد.

شستشوی صورت پس از استفاده از ماسک

پس از بازگشت به منزل، صورت خود را با تمیز کننده ملایم بشوئید. سپس از کرم مرطوب کننده بر روی پوست استفاده کنید.

نکته پایانی در درمان ماسکنه

ماسکنه یا آکنه ماسک بر اثر استفاده از ماسک به وجود می آید. ماسکنه علائمی مانند جوش، التهاب پوستی، خارش، خشکی و درد به همراه دارد. برای درمان ماسکنه و پیشگیری از آن توجه به نکاتی مانند شستشوی صورت، استفاده از کرم مرطوب کننده و ماسک مناسب توصیه می شود.

زمانی که دچار علائم ماسکنه شدید، برای درمان ماسکنه به متخصص پوست مراجعه کنید. همچنین سالی یک مرتبه برای انجام تست سرطان پوست به متخصص پوست رجوع کنید.

“امیدواریم این مطلب دکتر فارمو در مورد بروزترین اطلاعات درمان ماسکنه را پسندیده باشید، از این که نظر خود را با ما به اشتراک می گذارید و به این مطلب امتیاز می دهید سپاسگزاریم. :) “

تیم تحریریه دکتر فارمو

4.5/5 - (2 امتیاز)

دکتر فارمو

دکتر فارمو مجموعه ای از متخصصان زیبایی و تندرستی، با سال ها تجربه‌ در زمینه های سلامت پوست و مو، رژیم درمانی، آرایشی و عمل‌های زیبایی است. ما به طور کامل با نیازهای مخاطبان خود آشنا هستیم و با به کارگیری علم روز، روش‌های مدرن و ابزارهای پیشرفته، به مراجعین خود کمک می‌کنیم تا بدنی سالم و ظاهری جذاب داشته باشند. هدف ما ایجاد آگاهی از طریق اطلاعات صحیح و بروز است تا ضمن فراهم آوردن تجربه‌ی مثبت و دلنشین، پرسش ها و چالش های شما را نیز رفع کنیم.

‫8 دیدگاه ها

  1. چه جالب من اصلا تا حالا اسم ماسکنه رو نشنیده بودم فقط از زمانی که زیاد ماسک میزنم صورتم جوش زیاد میزد… راهکارهایی که گفتین خوبن اما بعید می‌دونم خیلی جواب بدن وقتی هر روز مجبوریم ماسک بزنیم

    1. نغمه عزیز ممنون از نظرتون، رعایت موضوعاتی که در این مطلب گفته شده به کاهش این معضل کمک میکنه ولی ممکن هست درمان قطعی نباشد ولی در اکثر مواردی که مشکلات پوستی حاد نیست،تاثیرات خوبی دارد.

  2. جالبه من این مشکل رو داشتم ولی اصلا اسمشم نمیدونستم حتی دکترم رفتم نگفت ولی انگلیسی سرچ کردم دیدم درست همین ماسکنه است… لعنت به این کرونا دست از سرمون بر نمیداره

    1. امیدواریم که هر چه زودتر بهتر بشین کتایون عزیز

  3. پوست صورتم معمولا عین آینه است، اما حدود چند ماهی هست که خودم نمیتونم پوستم رو تحمل کنم. بخاطر ماسک، پر از جوش های چرمی، و جوش های زیر پوستی دردناک شده. من خانه دارم اما به پیاده روی روزانه اعتیاد دارم و همین یکساعت استفاده از ماسک، آرامش و زیبایی پوستم رو حسابی به هم ریخته.
    ممنونم از اطلاعات مفیدتون

    1. ممنون از نظرتون زهرا عزیز
      میتوان با رعایت یک سری نکات ساده در هنگام ماسک زدن، قبل و بعد از آن ، از مشکلات پوستی ناشی از ماسک تا حد زیادی جلوگیری کرد

  4. منم دچار ماسکنه شدم و به شدت جوشهای ریز چرکی و قرمزی پوست و گاهی اوقات کیستی میزنم. هر روز ماسک میزنم و موارد بهداشتی مثل شست و شوی مداوم صورت، تعویض سریع ماسک و عدم استفاده از لوازم آرایشی و… رو به شدت رعایت میکنم و دکتر هم رفتم جواب نگرفتم. خیلی هم باعث ناراحتی من شده است. دکتر پوست استفاده از قرص آزیترومایسین به مدت یک ماه رو تجویز کرد که من استفاده نکردم. نمیدونم پاکسازی پوست مفید هست یا خیر. اگر امکان دارد بیشتر راهنمایی کنید.

    1. سلام و درود دوست عزیز
      پیشنهاد میکنیم حتما به یک متخصص پوست مجرب مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا